News Flash:

Aproximativ 700 de medicamente ieftine au disparut de pe piata din Romania doar in 2015

10 Februarie 2016
1817 Vizualizari | 0 Comentarii
Peste 2.000 de medicamente cu preturi accesibile au disparut deja de pe piata in ultimii ani, dintre care 700 numai in 2015, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian.

"APMGR anunta ca, din cauza cadrului fiscal si a politicii de preturi complet nefavorabila industriei producatoare de medicamente generice, mii de medicamente cu preturi accesibile au disparut de pe piata, iar linii intregi de productie de medicamente cu prescriptie au fost inchise.

Conform datelor APMGR, peste 2.000 de medicamente cu preturi accesibile au disparut deja de pe piata in ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au disparut numai in 2015.

Cand vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu pret accesibil, acele medicamente esentiale pentru milioane de pacienti, mai ales pentru cei cronici, care se adreseaza unor arii terapeutice de baza precum boli cardiovasculare si digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central si ale aparatului respirator", a afirmat Damian.

Totodata, APMGR atrage atentia ca, in ultima perioada, aproape 500 de salariati au fost disponibilizati, iar aceasta tendinta va continua daca autoritatile mentin acelasi cadru de reglementare.

"Producatorii locali vor fi fortati sa isi inchida facilitatile de productie din Romania, sa isi reduca drastic portofoliul de produse, sa faca disponibilizari si sa amane investitii in site-urile de productie locale.

Toata industria producatoare de medicamente generice trece, de peste patru ani, printr-un proces periculos de decapitalizare si decompetitivizare in conditiile in care companiile membre APMGR au platit pentru taxa clawback peste un miliard de lei in perioada 2012 - 2015", a spus reprezentantul APMGR.

Dragos Damian a solicitat Parlamentului sa aprobe de urgenta introducerea calculului diferentiat al taxei clawback pentru a opri disparitia medicamentelor cu pret accesibil, in contextul in care proiectul de lege care prevede aceasta formula de calcul pentru medicamentele generice mai are nevoie doar de votul Comisiei pentru Buget din Camera Deputatilor si al plenului forului pentru a fi adoptat.

"In acest moment, depinde doar de parlamentari si de oamenii politici sa opreasca declinul industriei farmaceutice locale si sa se asigure ca pacientii isi gasesc medicamentele de zi cu zi in farmacii. Trebuie sa subliniem ca introducerea calculului diferentiat al taxei clawback nu are niciun efect asupra bugetului de stat, dimpotriva, el va avea efecte pozitive, pentru ca medicamentele ieftine vor ramane pe piata si nu vor fi inlocuite de alternative mai scumpe. (...)

Am discutat deja atat cu Ministerul Sanatatii, cat si cu Ministerul Economiei, care ne-au asigurat ca nu exista nicio obiectie impotriva acestei reglementari, care a fost comentata pozitiv si de Consiliul Concurentei. Avem incredere ca si decizia membrilor Parlamentului va fi una favorabila proiectului", a mai sustinut presedintele APMGR.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0839 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029603 (s)