vineri, 29 martie, 2024

Ar putea fi incalzirea globala o minciuna? Oamenii de stiinta au emis o ipoteza

Distribuie:

Publicat:

Incalzirea globala este perceputa de mai toti oameni ca o certitudine de netagaduit, precum rotatia Pamantului in jurul Soarelui sau gravitatia, insa subiectul este departe de a fi transat in lumea stiintifica. Oameni de stiinta reputati au dubii legate de schimbarile climatice, in cazul in care nu le contesta cu totul, si acuza politizarea subiectului, precum si spiritul de turma al colegilor savanti care se tem sa mearga contra curentului actual, de teama sa nu fie marginalizati de comunitatea stiintifica. In linii mari, scepticii se impart in trei categorii. Prima este formata din cei care neaga cu totul incalzirea globala, invocand fie teorii ale conspiratii, fie date stiintifice care ar infirma schimbarile climatice. A doua categorie este formata din cei care sustin ca exista o incalzire a climei, insa aceasta nu este generata de catre activitatea umana. In fine, cei mai radicali sustin ca incalzirea globala este benefica pentru omenire.

Teoria general acceptata este contestata cu mai multe argumente. Scepticii invica faptul ca omenirea sau macar parti ale ei a trecut prin perioada de incalzire, care este ciclica. Astfel, este demonstrat stiintific faptul ca Europa a avut parte de o clima mai blanda in perioada 250 i.H.-400 d.H. O alta a survenit in intervalul 950-1250, in emisfera nordica. Atunci vikingii au descoperit Groenlanda (Tara Verde) pe care au numit-o astfel pentru ca atunci clima era mult mai blanda, iar vegetatia mai abundenta.

Date falsificate sau interpretate gresit
Mai mult, exista alternante si la intervale mai mici, chiar daca mai putin spectaculoase. Astfel, intre 1998 si 2013 tendinta de incalzire a climei parea ca s-a oprit. Scepticii invoca date similare culese in anii 70, cand a existat chiar o temere accentuata privind racirea climei, proliferata de oameni de stiinta mai slabi de inger cu ajutorul presei. Chiar academia americana de stiinta a sustinut ca temperatura aerului in emisfera nordica este in scadere din 1940, iar panica a fost intretinuta de articole in reviste prestigioase precum Time sau Newsweek.

Savantii eretici
”Negationistii” au si ei autoritati stiintifice pe care se pot baza chiar daca si respectivii savanti sunt supusi presiunilor sa-si revizuiasca pozitia. Suedezului Lennart Bengtsson i s-a respins publicarea unui articol in care contesta informatiile legate de concentratiile din atmosfera ale gazelor cu efect de sera. Cand a protestat public, a fost supus unui val de atacuri. ”Nu m-as fi asteptat niciodata la asa ceva intr-o comunitate pasnica, precum cea a meteorologilor”, a spus Bengtsson in urma incidentului.

Climatologul John Christy a fost chemat de 20 de ori in Congresul american sa-si prezinta opiniile privind schimbarile climatice. ”Am descoperit ca modelele climatice si datele privind temperatura au supraestimat schimbarile din atmosfera care nu sunt, de fapt, alarmante. Daca Congresul ar socoti necesar sa reduca emisiile de dioxid de carbon, singura modalitate eficienta, intr-o masura foarte mica, dar detectabila, este implementarea unui vast program de producere de energie atomica. Judith Curry (SUA) a subliniat incertitudinile legate de rezultatele climatologiei, insa a provocat o reactie atat de furioasa din partea ecologistilor, incat s-a pensionat mai devreme de la Georgia Institute of Technology, ea acuzand politizarea unei probleme stiintifice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img