vineri, 29 martie, 2024

Arafat despre modificările legislative privind îndepărtarea surselor de promovare a tutunului: Reglementarea urgentă – imperios necesară

Distribuie:

Publicat:

Reglementarea urgentă pentru stoparea promovării noilor produse din tutun şi consumului acestora în spaţiile publice este imperios necesară, consideră secretarul de stat în MAI Raed Arafat, făcând referire la demersul Iniţiativei 2035 care cere modificări legislative în acest sens.

''Sper ca acest demers să fie ultimul pas necesar din partea societăţii civile şi a celei academice în vederea obţinerii unei reglementări clare pentru oprirea situaţiei aberante cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei pe un termen mediu şi lung. Reglementarea urgentă este imperios necesară ca să stopăm promovarea noilor produse din tutun şi consumul acestora în spaţiile publice. (…) Cu cât promovarea agresivă a acestor produse continuă, cu atât numărul persoanelor dependente de aceste produse va creşte, mai ales în rândul adolescenţilor'', a scris miercuri Arafat pe pagina sa de Facebook.

Reacţia acestuia vine după ce experţi în sănătate publică, membri ai organizaţiilor semnatare ale Iniţiativei 2035 – Prima Generaţie Fără Tutun a României, au denunţat interferenţa industriei tutunului şi a altor industrii cu "interese comerciale directe" în dezbaterile legate de adoptarea politicilor de sănătate publică.

"Solicităm atât mass-media, cât şi autorităţilor statului român să respecte principiile Convenţiei-cadru privind Controlul Tutunului, transpusă în Legea nr. 332/2005, inclusiv cele legate de prevenirea interferenţei intereselor comerciale în procesele decizionale legate de sănătatea publică. (…) În aceste condiţii, cele peste 350 de organizaţii non-guvernamentale, medicale, academice, de protejare a drepturilor tinerilor şi copiilor reînnoiesc solicitarea adresată Parlamentului şi Guvernului României de adoptare de urgenţă a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate şi promovare, directă şi indirectă, pentru produsele din tutun", se precizează într-un comunicat al organizaţiei.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img