marți, 14 mai, 2024

Arhimandritul Jitaru si fostul episcop Onila sunt trimisi in judecata pentru viol

Distribuie:

Publicat:

Zilele trecute, Parchetul a anunțat că fostul episcop de Huși Corneliu Onilă și preotul Sebastian Jitaru sunt deferiți tribunalului pentru agresiune sexuală și viol. În referatul procurorilor se vorbește despre trei victime minore, iar una dintre ele a fost abuzată de ambii preoți. Este prima oară când două fețe bisericești importante vor suporta acuzele într-un astfel de dosar, care a fost retrezit la viață de investigațiile reporterilor proiectului „Să fie lumină”. Cum s-a ajuns aici? – scrie libertatea.ro

Echipa de jurnaliști „Să fie lumină” a publicat în septembrie 2019 în Libertatea câteva capitole din investigația intitulată „Secretele chiliilor”. O trecere în revistă a cazului episcopului Corneliu Onilă, capul Episcopiei Hușilor care reușise să scape de justiție, scoate la iveală detalii cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiliile prelaților. Preoții erau la cuțite De curând, Onilă a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, care-l acuză de viol și agresiune sexuală. În același dosar este inculpat și fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzat că l-a violat, la rândul său, pe același elev abuzat și de preasfințitul Corneliu. El ar mai fi violat alți doi seminariști. Preoții Onilă și Jitaru nu erau în relații bune, episcopul acuzându-l pe Jitaru de șantaj.

O altă premieră este că o instituție a BOR, Episcopia Hușilor, este chemată să răspundă în instanță pentru infracțiunile care ar fi fost comise de conducătorii săi.

De unde a început totul? În septembrie 2019, Diana Oncioiu și Paula Căbescu publicau în Libertatea investigația despre elevii de seminar care au fost abuzați sexual atât de preasfințitul Corneliu Bârlădeanu, pe numele său real Cornel Onilă, cât și de călugărul arhimandrit Sebastian Jitaru. Ar fi existat și filmări video compromițătoare.

Povestea scăpase de sub controlul celor doi prelați ai Bisericii Ortodoxe Române la începutul verii anului 2017, când Onilă reclamă la DNA Iași că este șantajat de Jitaru și de alți doi preoți.  Informația că astfel de secvențe video există a circulat printre seminariști din generație în generație încă din 2006, când ar fi fost realizată prima filmare. Iată un dialog înregistrat spre finalul verii anului 2017 de doi seminariști – Andrei F. și Vasile T. Scena pe care Vasile i-o povestește telefonic colegului Andrei, despre existența unui contact sexual înregistrat video între fratele său și episcopul Hușilor, s-ar fi petrecut pe 9 mai 2017.

Andrei: Dar asta cu Denis și cu PS-ul (n.r. – preasfințitul) când s-a întâmplat!?

Vasile: Uăi, în ziua în care o înmormântat-o pe mă-sa, o băgat-o pe mă-sa în sicriu, seara el se f****. Mai vrei ceva?

Andrei: Să mori tu?!!! Vasile: Păi de aia îți zic, că i-a supt p*** și l-a f**** pe Denis.

Andrei: Uăi, mamă!!! Vasile: Când am venit noi cu cozonacii în seara aceea. Știi, am venit cu cozonacii la cămin, cu… Ei, el în seara aceea s-a f**** cu Denis! Când am venit noi la 11 în cămin. Na!! Mai vrei ceva?
Andrei: Auzi, uăi, dar cine l-o filmat pe Corneliu când cu Denis?

Vasile: Denis! Cu ceasul!
Uăi, o fost fățărnicie! O fost atragere. El vara asta mi-o oferit un loc de muncă la Episcopie. Mi-o oferit loc de muncă ca… Mie mi-o oferit… o zis că… îmi plătește școala de șoferi de profesioniști și lui Denis îi plătește ca să facă școala de bucătari, ca să îl aibă aproape, acolo, ca să poată să se f*** mai repede cu el… mai mult. I-o oferit, o zis, hai să mergem să ne cumpărăm o casă în afară. Băi, îs multe de spus. Vasile: Discuția telefonică purtată între cei doi seminariști în august 2017 nu este singurul loc în care apare, direct sau indirect, numele lui Denis.
Citeşte întreaga ştire: „Când am venit noi cu cozonacii în seara aceea…”. Cum au ajuns doi înalți prelați ai BOR să fie trimiși în judecată pentru viol

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img