joi, 25 aprilie, 2024

Arma femeilor împotriva hormonului stresului – Obiceiul plăcut care ține cortizolul sub control

Distribuie:

Publicat:

O echipă interdisciplinară de cercetători a stabilit că femeile vârstnice conversează mai eficient cu străinii decât cele tinere și, în plus, comunicarea cu prietenele de sex feminin le scade nivelul hormonului stresului, cortizol.

Dorința de socializare rămâne cu noi pe tot parcursul vieții, la fel de proeminentă în copilărie și adolescență ca la vârsta a treia. Un studiu publicat în Journal of Women and Aging în mai 2021 a descoperit diferențele cheie în modalitățile de comunicare la femei aparținând diferitelor grupe de vârstă, precum și o componentă conversațională care rezistă testului timpului: prietenia.

Menținerea prieteniilor de-a lungul vieții scade nivelul hormonului stresului

Oamenii de știință au evaluat modul în care vârsta și familiaritatea interlocutorilor influențează o conversație, revizuind eficacitatea generală a interacțiunii și răspunsurile la stres generate ca rezultat. Potrivit acestora, femeile au dezvoltat un mecanism alternativ ca răspuns la stres. Pentru a face față stresului, femeile se pot împrieteni cu alte persoane de sex feminin.

Echipa a testat, de asemenea, ipoteza selectivității socio-emoționale, care postulează o reducere a cercului social pe măsură ce oamenii avansează în vârstă și urmăresc cercuri de prieteni mai restrânse, de calitate superioară. Introducerea vârstei ca variabilă este nouă în domeniu.

COntinuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img