vineri, 29 martie, 2024

Armata SUA este pregatita sa intervina in Venezuela: Posibile misiuni de protectie a personalului si reprezentatelor diplomatice americane

Distribuie:

Publicat:

Amiralul Craig Faller, şeful Comandamentului responsabil de America de Sud, sustine ca armata americana este pregatita sa intervina pentru protectia personalului si reprezentantelor diplomatice al SUA din Venezuela, in cazul in care va fi nevoie.

"Suntem pregătiţi să protejăm personalul diplomatic şi misiunile diplomatice dacă este necesar", a declarat, potrivit Reuters, amiralul Craig Faller, şeful Comandamentului Sudic al SUA, în cursul unei audieri în Comisia Forţelor Armate din Senat. Comandantul militar american nu a oferit detalii despre modul în care ar putea interveni armata Statelor Unite, potrivit Mediafax.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat într-un interviu acordat postului tv CBS că o intervenţie militară în Venezuela rămâne o "opţiune".

O eventuală intervenţie militară americană în Venezuela ar genera pentru Statele Unite o situaţie similară cu războiul din Vietnam, a avertizat preşedintele contestat Nicolas Maduro.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile".

În decembrie 2018, preşedintele venezuelan, Nicolas Maduro, a declarat că John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, coordonează un plan al Statelor Unite de invadare a Venezuelei. Relaţiile Venezuelei cu Statele Unite sunt tensionate de mulţi ani.

Administrația Vladimir Putin a anunţat că îl consideră pe Nicolas Maduro președintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerințele în Venezuela sunt "inacceptabile", catalogând drept "extrem de periculoase" declarațiile oficialilor americani privind o posibilă intervenție militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susţin protestele care au generat de câţiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolas Maduro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img