sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Armistitiul, respectat in a doua zi de incetare a focului in Afganistan

Distribuie:

Publicat:

Armistiţiul de trei zile decretat cu ocazia Eid al-Fitr era respectat în Afganistan luni, a doua zi consecutiv, după ce preşedintele Ashraf Ghani s-a angajat să elibereze aproximativ 2.000 de deţinuţi afgani, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Armistiţiul este respectat. Nicio încălcare nu a fost semnalată îână acum”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional afgan de Securitate, Javid Faisal.

În oraşul Kunduz (nord), pe care talibanii l-au atacat săptămâna trecută, locuitorii au sărbătorit în linişte Eid al-Fitr, cea mai importantă sărbătore a musulmanilor, care marchează încheierea Ramadanului.

”Acum abia două zile, panica s-a instalat în oraş”, declară Atiqullah, un comerciant din Kunduz. ”Azi ieşi şi ai impresia că nu mai sunt lupte. Oamenii sărbătoresc cu adevărat Eid”.

Talibanii, care îşi multiplică de câteva săptămânii atacurile sângeroase împotriva forţelor afgane, au surprins sâmbătă decretând în mod unilateral o încetare a luptelor, pentru ca afganii ”să poată sărbători în pace şi linişte” Eid al-Fitr.

Conducerea insurgenţilor a ordonat combatanţilor ”să ia măsuri speciale pentru securitatea compatriţilor lor şi să nu lanseze operaţiuni ofensive împotriva inamicului”.

O PACE DURABILĂ?

Este pentru prima oară când talibanii cer ca armele să tacă după ce o coaliţie condusă de Statele Unite i-a îndepărtat de la putere la sfârşitul lui 2001.

Preşedintele Ghani a acceptat imediat această ofertă.

El a lansat duminică ”o procedură în vederea eliberării a 2.000 de deţinuţi talibani, într-un gest de bunăvoinţă, ca răspuns la anunţul talibanilor cu privire la un armistiţiu”, a anunţat un purtător de cuvânt, Sediq Sediqqi.

Ghani a anunţat anterior, într-un discurs adresat naţiunii, că va ”accelera eliberarea deţinuţilor talibani”, cerându-le totodată insurgenţilor să continue să elibereze membri ai forţelor afgane de securitate pe care-o deţin.

Aceste eliberări reciproce de deţinuţi – până la 5.000 de talibani în schimbul a 1.000 de membri ai forţelor afgane – sunt prevăzute de un acord semnat la 29 februarie, la Doha, de Statele Unite şi talibani, dar care nu a fost ratificat de Kabul.

Acordul de la Doha prevede de asemena retragerea forţelor străine din Afganistan în securs de 14 luni, cu condiţia ca insugenţii să respecte angajamentele în domeniul securităţii şi să înceapă negocieri cu autorităţile afgane cu privire la viitorul ţării.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img