sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Arta din condei, la Penitenciarul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Cele mai profunde trairi care ii incearca pe cei aflati in detentie sunt insingurarea si dorul . Nu de putine ori, acestia sunt incurajati sa isi astearna gandurile pe hartie, analizandu – se nu doar ceea ce scriu, ci si modul in care scriu…. Astfel, s-a nascut o idee care, dupa multa munca, exercitiu, studiu individual si disciplina, s-a concretizat in initierea unui concurs national de caligrafie.

Cateva luni mai tarziu, Penitenciarul Vaslui anunta vernisajul primei expozitii nationale de caligrafie pentru detinuti, “Arta din condei”. Evenimentul va avea loc la vineri, 26 mai 2017, incepand cu ora 16:30, la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” din Vaslui.

Expozitia cuprinde 52 de lucrari de caligrafie, apartinand persoanelor private de libertate din 14 unitati ale sistemului penitenciar romanesc – Bacau, Braila, Botosani, Codlea, Focsani, Tulcea, Poarta Alba, Timisoara, Ploiesti, Ploiesti – Targsorul Nou, Gherla, Aiud, Drobeta Turnu-Severin, Vaslui. Exponatele au fost selectate dintr-un total de 127, in urma evaluarii realizate de o comisie formata dintr-un invatator, un profesor de limba romana si unul de desen.
Proiectul, initiat de subcomisar de penitenciare Mihaela Podoleanu, Sef Serviciu Educatie din cadrul Penitenciarului Vaslui, are drept scop promovarea spiritului de competitie si performanta in deprinderea artei de a scrie frumos si corect, contribuind astfel la imbunatatirea imaginii de sine a persoanelor aflate in detentie. De asemenea, se urmareste, in egala masura, promovarea scrisului de mana romanesc, a caligrafiei ca arta, stimularea creativitatii prin combinarea scrisului cu arta, promovarea literaturii romane, mentinerea unei stari mentale optime a detinutilor prin ocuparea timpului liber intr-un mod placut, creativ, stimularea spiritului competitiv si sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanta implicarii in activitati care vizeaza reintegrarea sociala a persoanelor care executa sanctiuni privative de libertate.

Vizitatorii Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” din Vaslui vor putea admira lucrarile expuse pana in data de 31 mai.

Partenerii Penitenciarului Vaslui in acest demers socio – educativ sunt Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui si Biblioteca Judeteana „Nicolae Milescu Spatarul” Vaslui.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img