marți, 19 martie, 2024

Asigurătorii au plătit despăgubiri de peste 11 milioane lei: 66% din cele mai mari 50 de daune au fost provocate de incendii

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) anunţă că 66% din cele mai mari 50 de daune achitate în baza asigurărilor pentru locuinţe au fost provocate de incendii, iar membri UNSAR au plătit despăgubiri de peste 11 milioane de lei pentru cele mai mari 50 de daune aferente asigurărilor de locuinţe, informează News.ro.

"În 2020, asigurătorii Membri UNSAR au plătit despăgubiri de peste 11 milioane lei pentru cele mai mari 50 de daune aferente asigurărilor de locuinţe – în creştere faţă de anul 2019 cu 16%. Riscul care a generat cele mai mari despăgubiri a fost incendiul (peste 9,1 milioane lei, în creştere cu 11% faţă de 2019), urmat de alunecările de teren (peste 700.000 lei, în creştere cu 54%) şi de inundaţii (peste 580.000 lei, în creştere cu 13%)”, conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei.

Incendiul continuă să fie riscul cu o rată ridicată de incidenţă, atât în cazul daunelor produse locuinţelor, cât şi în cazul proprietăţilor / bunurilor deţinute de companii.

"Incendiile rămân o ameninţare importantă pentru locuinţele noastre. Cu toate acestea, sunt şi alte riscuri care generează daune importante şi de care ar trebui să fim conştienţi, cum ar fi inundaţiile, furtul sau furtuna etc. Prin urmare, accesarea unei soluţii pentru asigurarea locuinţei şi a bunurilor va face mereu diferenţa în cazul unei situaţii neprevăzute”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

UNSAR şi ARTS – Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate vin în sprijinul celor care ar putea fi ameninţaţi de incendiu cu informaţii care pot fi utile.

"România este o ţară expusă multor riscuri. Din păcate, de multe ori ne amintim de acest lucru doar atunci când au loc catastrofe naturale şi când constatăm că multe locuinţe nu sunt asigurate. Prin lipsa unei asigurări de locuinţă, românii continuă să fie vulnerabili în calea acestor fenomene catastrofale”, a arătat preşedintele UNSAR.

În România, riscurile catastrofale (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren) pot fi acoperite prin poliţa obligatorie de asigurare (PAD) până la limita de 20.000 euro / 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei. Valorile ce depăşesc aceste praguri pot fi preluate printr-o asigurare facultativă. Aceasta acoperă, în plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei.

"Lumea trebuie să ştie că siguranţa şi securitatea nu ţin de noroc. Ele reprezintă efortul comun de cunoaştere, analiză, pregătire, supraveghere şi vigilenţă. Acest efort comun necesită conlucrarea puternică şi fiabilă a tuturor componentelor sistemelor de securitate la incendiu, de siguranţă a vieţii şi a bunurilor. Tehnologia contribuie la reducerea riscurilor, dar vulnerabilitatea uneia sau a mai multor componente creează condiţii care pot mări riscurile. Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate (ARTS), asociaţie de utilitate publică, recomandă consultarea specialiştilor în alegerea celor mai potrivite soluţii privind securitatea la incendiu în scopul protejării vieţii şi a bunurilor”, a declarat Liviu Mateescu, preşedinteLE ARTS.

O protecţie suplimentară poate fi obţinută prin ataşarea unor clauze speciale la poliţele facultative. Astfel de clauze pot fi asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, pentru pagubele pe care puteţi să le provocaţi vecinilor).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img