News Flash:

Asigurare de sanatate la alegere

9 Noiembrie 2015
2963 Vizualizari | 3 Comentarii
Cei peste 15.000 de vasluieni care, potrivit statisticilor oficiale muncesc in acest moment in tari din Uniunea Europeana si isi platesc acolo asigurari de sanatate nu o vor mai face si in Romania. Este o modificare a Codului Fiscal care va intra in vigoare anul viitor. Practic, vasluienii de peste hotare aleg fie sa beneficieze de asigurarea platita in strainatate, fie sa-si plateasca in tara contributia la sanatate.

Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de guvern, cei care isi pastreaza domiciliul in Romania nu vor mai achita contributia obligatorie la asigurarile de sanatate, daca platesc deja in tara adoptiva o asigurare de boala si maternitate. In cazul familiilor in care  unul dintre soti e plecat la munca intr-o tara a Uniunii Europene, iar celalalt, ramas acasa, nu are serviciu trebuie sa solicite lamuriri la Casa de Sanatate pentru a fi in legalitate.

„Sotul poate solicita formularul E109, este vorba despre un formular european, care deschide drepturile de coasigurat sotiei ramase in Romania in situatia in care sotia nu obtine alte venituri in Romania”, se arata intr-un comunicat al Casei de Sanatate.
In acest caz, serviciile medicale de care beneficiaza cel ramas in tara vor fi decontate de statul in care se plateste asigurarea.

Daca insa cel ramas acasa nu devine coasigurat in strainatate din cauza legislatiei de acolo, atunci el va fi obligat sa plateasca in Romania o contributie minima la sanatate, de 5,5% din salariul minim pe economie.  La momntul actual 75.000 dintre locuitorii judetului trebuie sa plateasca serviciile medicale. Motivul: lipsa asigurarii de sanatate, pe care unii refuza sa o achite, iar altii nu pot sa o acopere pentru ca nu au bani. Plata asigurarilor sociale de stat devine obligatorie chiar si pentru cei care nu au venituri.

Un articol din noul Cod fiscal introduce o contributie lunara obligatorie de 5,5% din salariul minim pe economie aplicabila inclusiv somerilor care nu mai primesc indemnizatie sau acelor persoane care nu sunt angajate, cum sunt cele din mediul rural. In conditiile in care salariul minim va fi majorat in doua etape pentru a ajunge la 1.200 de lei, la mijlocul lui 2016, contributia pentru anul viitor ar ajunge la aproximativ 800 de lei. In judetul Vaslui doi oameni din trei nu au loc de munca si traiesc din ajutoare sociale. Peste 5 milioane de lei ajung lunar la persoanele asistate social. 25.000 oameni traiesc doar din ajutoarele de la stat, iar alti 20.000 – copii, batrani si persoane cu dizabilitati – sunt inclusi in sistemul de asistenta sociala. Lor li se adauga alti trei mii de someri care primesc indemnizatie, dar si mii de persoane care nu au niciun venit.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

marian  | #3827
Marian Nicolae ·
Cea mai solicitata oferta de lucru online! Suntem in plina ascensiune si suntem cei mai cautati! Oferim celor interesati posibilitatea unei colaborari online, part-time, la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract de comision. Cerem: cunostinte minime de navigare pe internet, de lucru cu fisiere pdf si word, de folosire a emailului. Sunt necesare calculator si conexiune la internet. Asiguram instruire gratuita si pas cu pas. Numai persoanele foarte serioase sunt asteptate
Adauga comentariu

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1111 (s) | 34 queries | Mysql time :0.050673 (s)