marți, 23 aprilie, 2024

Asistatii sociali, puturosii postaritei care le aduce banii: ‘Ma doare inima cand muncesc. Imi vine sa vomit, imi vine ameteala!’

Distribuie:

Publicat:

Postarita care imparte corespondenta in comuna damboviteana Contetesti a devenit populara pe Facebook, prin intermediul clipului sau video, transmis live pe reteaua de socializare, in care ii certa pe asistatii social ca nu ies la deszapezit. De aproape 16 ani, Ioana Cristea este postarita in comuna Contesti. Ea spune ca marti, 1 martie, pe un ger de crapau pietrele, a fost agasata de zecile de apeluri telefonice ale asistatilor social, care doreau sa afle de ce intarzie plata ajutoarelor.

100.000 de lei este suma pe care o primesc in fiecare luna cei 240 de asistati social din Contesti din partea statului.

Ioana Cristea este si consilier local, si, fiind la primul sau mandat si-a pastrat cumva inocenta, lucru demonstrat de faptul ca parerea sa este ca ca ajutoarele sociale ar trebui date dupa niste criterii bine stabilite. "Ar trebui sa primeasca ajutoare cei cu o situatie materiala precara, in primul rand. Sunt persone nevoiase, dar sunt tineri care ar putea sa munceasca, asa cum muncesc si eu. Nu sunt scosi la munca atat cat ar trebui. Sa iasa la munca sa isi merite banii. Eu trimit corespondenta, nu conteaza ca ploua, ca ninge, ca e cald sau frig. Ei nici macar cutii postale nu au", spune Ioana Cristea. Logic, barbatii care primesc ajutoare nu aveau unde sa fie in alta parte, la ora 10 dimineata, decat la birt, unii cu cateva beri deja la activ, dupa cu povestesc reporterii cotidianului Adevarul, care i-au vizitat. "Ne descurcam greu fara bani. Au intarziat banii. Nu ne-au dat nimic. Mie mi-au taiat ajutorul de cateva ori. Nu stiu de ce, ca de muncit am muncit", spune un asistat.

 

Iata cat de usor e sa faci un bine! Mergea linistita spre casa cand l-a vazut pe acest barbat! Gestul emotionant facut de o tanara

De cealalta parte, femeile asistate se vaita ca le doare inima daca muncesc.

"Am sunat sa intreb de ce au intarziat ajutoarele. Am ramas fara bani, ca am luat mancare la copii. Nu am avut loc de munca niciodata. Muncim la primarie pentru ajutor. E bun socialul asta. Pe mine ma doare inima cand muncesc. Imi vine ameteala, imi vine sa vomit", spune o alta asistata, care nu a putut sa spuna ce varsta are. "Nu e vina postaritei ca s-au intarziat banii. Eu iau ajutor de vreo 9 ani. N-avem serviciu, suntem amarati, muncim cu ziua. Pe mine ma doare coloana cand muncesc. Mai ies si la treaba ca ne sisteaza ajutorul", spune o alta.

Primarul Targovistei s-a plans, recent, intr-o conferinta de presa, ca sute de persoane care primesc ajutor social nu muncesc pentru ca au documente medicale in care sunt diagnosticate cu depresie si anxietate.

Edilul spune ca la nivelul municipiului sunt 360 de asistati social. Dintre acestia 300 sunt apti de munca, insa cei mai multi au scutiri medicale in care se precizeaza ca nu pot efectua efort fizic. Multiplicati aceasta situatie si o sa descoperiti de ce mai degraba in Romania nu conduce doar statul paralel, ci si statul degeaba!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img