joi, 28 martie, 2024

Asistentele medicale rup tacerea! Nu mai pot suporta sa intre in saloanele bolnavilor! Acestea fac acuzatii grave la adresa medicilor

Distribuie:

Publicat:

Asistenții medicali și infirmierele din Iași, nemulțumiți de condițiile de lucru. Aceștia susțin unanim faptul că medicii se automenajează, iar ei sunt trimiși în saloanele pacienților cu COVID-19 fără costume de protecție. În alte orașe, asistenți și infirmiere au demisionat deja, din lipsa echipamentelor de protecție.

Mărturiile înduioșătoare ale asistentelor și infirmierelor din Iași, în lupta cu coronavirus:

„Mergem la război cu mâinile goale. Nu avem materiale de protecție, ne e frică pentru viețile noastre, dar vom continua lupta”.

Iașul are în acest moment o armată de asistente și infirmiere care stau la patul bolnavilor în fiecare zi. Dacă în alte orașe asistentele și infirmierele și-au luat concediu sau și-au dat demisia pentru a nu se infecta cu COVID-19, la Iași acestea luptă în prima linie, deși teama le-a cuprins cu totul.

Asistentele la înaintare, medicii se automenajează

Asistentele medicale din Iași s-au confesat superiorilor. Acestea au precizat faptul că se simt singure și neprotejate. Sunt carne de tun, spun acestea, și asta pentru că studiile lor nu se ridică la nivelul studiilor medicilor care se baricadează în cabinetele lor și le trimit doar pe ele în contact direct cu pacienții cu COVID-19.

„Asistenții medicali și infirmierele s-au plâns de faptul că ei intră la înaintare, iar medicii se automenajează. În România, asistentul medical nu este apreciat la adevărata lui valoare. În străinătate, asistenții medicali sunt în echipă cu medicii și, în orice problemă, lucrează ca o echipă. Din păcate, la noi, asistentul medical este primul trimis pe câmpul de luptă. Asistenții se plâng de faptul că medicii nu-și fac datoria. Ambele sunt profesii liberale, egale și toți angajații din sistemul sanitar au depus jurământul de a servi pacientul. Asistentele medicale simt că unii medici nu respectă jurământul depus la finalizarea studiilor”, spune Liliana Pintilie, președinta Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor si Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) Iași.

„Luptă cu mâinile goale”

Președinta OAMGMAMR Iași povestește faptul că asistenții medicali și infirmierele își cunosc foarte bine responsabilitățile și și-ar dori să le poată îndeplini fără a le fi frică de contaminare. Acest lucru este imposibil, în condițiile în care majoritatea spitalelor se plâng că nu există materiale de protecție.

„În Iași, asistenții și infirmierele luptă cu mâinile goale. Am discutat cu persoane care m-au înștiințat de faptul că în multe situații doar medicii beneficiază de costume de protecție, iar asistenții și infirmierele sunt nevoiți să poarte costume normale. Se tem, și pe bună dreptate, pentru viețile lor. Totodată, angajații și-ar dori să poată fi testați, să se asigure că nu s-au infectat deja cu noul coronavirus. Mulți angajați ai Spitalului de Pneumoftiziologie s-au izolat de familie. De trei săptămâni nu și-au văzut copiii, părinții, soții și asta pentru că vor să-i protejeze. Nu știu dacă poartă sau nu virusul, nu sunt testați, nu sunt ascultați”, adaugă președinta OAMGMAMR.

„În alte județe sunt colegi care au demisionat”

În alte orașe, numeroși asistenți și infirmiere și-au dat demisia sau și-au luat concediu pentru a se feri de infectare cu COVID-19. La Iași, așa cum susține președinta OAMGMAMR, aceștia s-au înarmat cu răbdare și au decis să lupte cu tărie pentru combaterea virusului care atentează la mii de vieți.

„Iașul este norocos. Asistenții și infirmierele de aici și-au înțeles rolul și-l exercită cu profesionalism. În alte județe, sunt colegi care au demisionat, colegi care și-au luat concedii medicale. Din păcate, mulți dintre cei pe care îi știu sunt deja infectați, internați în spital. Să nu uităm de Suceava, unde, din cauza unei deficiențe manageriale, extrem de multe cadre medicale au fost infectate. De asemenea, ancheta epidemiologică a fost deficitară”, mai spune Liliana Pintilie.

„Nu au nevoie de 500 de euro, ci de protecție”

Anul 2020 este desemnat „Anul asistenței medicale și al moașelor”. Inițiativa a fost luată de Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății și are în vedere și recunoașterea activităților asistenților și moașelor din întreaga lume. Se pledează pentru investiții sporite în această forță de muncă, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, educație și dezvoltare profesională.

„Cadrele medicale, asistenții și infirmierele nu au nevoie de 500 de euro în plus la salariu așa cum s-a propus. Au nevoie de costume de protecție, au nevoie de susținere și de siguranță. Indignarea asistenților și infirmierelor vine din faptul că nu sunt respectați pentru tot efortul depus, pentru faptul că nu au costume de protecție și medicii nu lucrează cot la cot cu ei. Medicii, asistenții medicali și infirmierele ar trebui să închege o echipă, să lucreze împreună și nu numai cei din urmă să fie trimiși în salonul pacienților. Este vorba despre o muncă de echipă, care se pare că în România nu există”, încheie președintele OAMGMAMR Iași.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img