vineri, 19 aprilie, 2024

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România a premiat cele mai bune companii şi cei mai buni profesionişti în relaţia cu investitorii

Distribuie:

Publicat:

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a premiat cele mai bune companii şi cei mai buni profesionişti în relaţia cu investitorii, organizaţia menţionând că în acest an premiile au fost oferite la opt categorii în urma evaluării directe ale investitorilor instituţionali, individuali, dar şi de către jurii formate din experţi.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES, organizaţia recunoaşte anual performanţa companiilor în Relaţia cu Investitorii (IR) în colaborare cu Institutional Investor – lider al industriei de cercetare şi analiză comparativă a companiilor, precum şi alţi parteneri.

În cadrul Galei ARIR din 2021 au fost premiate cele mai bune companii, cei mai buni profesionişti în IR şi cele mai bune rapoarte de sustenabilitate.

Astfel, la categoria "Cel mai bun CEO", au fost premiaţi de către investitorii instituţionali: Johan Meyer – Fondul Proprietatea şi Christina Verchere – OMV Petrom.

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton International Services S R.L. Bucharest Branch, a felicitat ARIR pentru cea de-a treia aniversare şi a menţionat că Echipa Franklin Templeton a sărbătorit anul acesta 10 ani de conducere a Fondului Proprietatea.

"Astăzi este, aşadar, o oportunitate excelentă de a aprecia şi de a reflecta asupra progresului realizat din 2011 până în 2021. Este, totuşi, o călătorie constantă de îmbunătăţire şi, în calitate de membru fondator ARIR, am fost bucuroşi să colaborăm cu ceilalţi membri pentru a tinde spre o piaţă locală de capital şi mai puternică, bazată pe principiile guvernanţei corporative şi transparenţei, comunicarea cu părţile interesate fiind o componentă de bază a acesteia", a spus Johan Meyer.

La categoria "Cel mai bun CFO" au fost premiaţi Cătălin Cădaru, de la Fondul Proprietatea, Alina Popa, de la OMV Petrom şi Stephane Fortin, BRD.

"Suntem foarte onoraţi de recunoaşterea multiplă pe care am primit-o din partea comunităţii investiţionale în acest an. 2021 a fost un an foarte special pentru OMV Petrom, datorită aniversării a 20 de ani de la listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti şi a includerii sale în indicii FTSE Russell Pieţe Emergente. Aceste repere ne-au făcut să reflectăm din nou asupra călătoriei de transformare pe care compania noastră a parcurs-o pentru a deveni o companie foarte performantă şi sustenabilă şi, astfel, o opţiune de investiţie mai atractivă pentru o bază mai largă de investitori. Calatoria continuă, aşa cum veţi vedea curând în Strategia 2030. Recunoaşterea şi opiniile comunităţii investiţionale ne motivează şi ne ghidează, înseamnă o responsabilitate crescută şi hotarâre în drumul nostru către o performanţă sustenabilă a afacerii, precum şi în strădania noastră continuă pentru excelenţa în toate demersurile noastre", a spus Alina Popa, Director Financiar, OMV Petrom.

Investitorii instituţionali au premiat la categoria "Cel mai bun profesionist în Relaţia cu Investitorii" pe Ioana Bîrsu, Fondul Proprietatea, Marius Dan, Fondul Proprietatea, Adriana Marin, OMV Petrom şi Mihaela Nădăşan, Banca Transilvania.

La categoria "Cea mai bună Companie", investitorii instituţionali au premiat: OMV Petrom, Romgaz şi Digi Communications.

De asemenea, la categoria "Cea mai bună Companie", investitorii individuali au premiat TeraPlast, BRK Financial Group şi Bittnet Systems.

"Repoziţionarea strategică a Grupului TeraPlast se traduce prin investiţii de 32 milioane de euro în acest an, prin M&A, dar şi printr-o îmbunătăţire a performanţelor operaţionale. Rezultatele în ansamblul lor arată că planurile noastre, determinarea şi viziunea din care au pornit, au fost ancorate în realitate şi confirmate de realizări. Aceste performanţe susţin în practică motto-ul aniversării celor 125 de ani de tradiţie – "Evoluţia ne defineşte". Am continuat să livrăm creşteri de două cifre, am încheiat tranzacţii de M&A, iar răsplătirea acţionarilor pentru încrederea acordată a fost o prioritate pentru noi. Ne bucurăm de susţinerea investitorilor noştri şi tot timpul păstrăm deschise canalele de comunicare; transparenţa este în centrul politicilor noastre, avem un dialog onest şi suntem receptivi la sugestii. Este o comunicare cu flux în ambele sensuri", a declarat Ioana Birta, CFO, TeraPlast.

La categoria "Cel mai bun raport de sustenabilitate", un juriu de experţi au selectat: Alro şi OMV Petrom, Banca Transilvania, Electrica.

"Alro, o companie cu o tradiţie de peste 55 de ani, a demonstrat că reuşeste să menţină pasul cu tendinţele actuale, să inoveze inclusiv prin raportul său de sustenabilitate: "Privind către un viitor verde". Locul 1 la categoria "Cel mai bun raport de sustenabilitate" ne onorează şi reprezintă o recunoaştere a nivelului ridicat al performanţei de sustenabilitate pe care l-a atins Alro. Totodată demonstrează preocuparea şi angajamentul companiei de a contribui la progresul comunităţilor în care operează sprijinind astfel şi dezvoltarea durabilă a României în contextul atingerii obiectivelor Pactului Ecologic European", a spus Marian Năstase, Preşedinte Consiliu Director, Alro.

Premiul "Creating history" al BVB şi ARIR a mers la :UAMT, Comelf, Impact Developer & Contractor. Premiu "Best Board Design" al Envisia şi ARIR a mers la Purcari Wineries.

"În acest prezent tulbure şi alert în care adesea dialogul se simulează şi meritocraţia pierde teren în faţa mediocrităţii, noi am reuşit – conform viziunii noastre – să devenim un real instrument de promovare a celor mai bune practici din domeniul relaţiilor cu investitorii. Suntem o platformă de dezvoltare a profesioniştilor, acţionând pe cinci linii strategice: comunicare, reglementare, recunoaştere, prezentare, dezvoltarea pieţei de capital. Şi pentru tot ce-am devenit, şi pentru tot ce suntem, mulţumiri tuturor colegilor, partenerilor, asociaţilor, întregii echipe, care poartă amprenta excelenţei", a spus Daniela Şerban, Preşedinte şi Co-fondator ARIR.

Potrivit comunicatului, 351 de companii listate şi 552 de persoane au fost nominalizate de către investitorii instituţionali la sondajul aferent acestui an şi 7 companii şi 10 persoane din România au fost desemnate şi evaluate de către investitorii globali pentru performanţa lor remarcabilă la cel puţin unul dintre criteriile de evaluare de bază.

"La povestea şi propunerea de investiţii a unei companii contibuie mai mulţi factori, nu doar cifrele financiare. Activitatea de relaţia cu investitorii, cu instrumentele şi expertiza departamentului, au capacitatea de a conecta punctele şi de a traduce complexităţile unei afaceri pentru piaţă, cum nicio altă funcţie corporativă nu o poate face pentru ca în cele din urmă să fie asigurată o evaluare echitabilă a acţiunilor şi pentru a putea solicita investiţii. În fiecare an, vedem noi nominalizări din România din partea investitorilor instituţionali în sondajul realizat de Institutional Investor, ceea ce indică faptul că echipele executive şi cele din IR lucrează în mod continuu pentru a răspunde cerinţelor din ce în ce mai mari din investitorilor şi autorităţilor de reglementare. Este necesar să continuăm să lucrăm şi să creştem eforturile pentru a deveni competitivi în cursa pentru capital din regiune. Cu sprijinul asociaţiilor precum ARIR, companiile româneşti vor fi dotate cu instrumentele şi cunoştinţele potrivite pentru a se angaja şi a vorbi limba comunităţii internaţionale de investiţii", a spus Amani Korayeim, Director EMEA – II Research, Institutional Investor, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, 560 de investitori individuali şi-au exprimat opinia cu privire la interacţiunea cu emitenţii listaţi la BVB din piaţa principală. Au punctat transparenţa companiilor, calitatea raportărilor, comunicarea din perspectiva disponibilităţii şi proactivităţii echipei pentru Relaţia cu Investitorii.

Juriul de Experţi pentru evaluarea rapoartelor de sustenabilitate a fost format din Adina Ardeleanu – Co-Fondator Financial Intelligence, Adrian Codîrlaşu – Vicepreşedinte CFA Romania, Cristian Petre – Portfolio Manager NN Pensii, Mihaela Stoica, ICA – Specialist în conformitate servici financiate şi Mugur Popescu – Director Investiţii BCR Pensii.

Juriul de Experţi pentru desemnarea Best Board Design a fost compus din Nada Kakabadse – Preşedinte al comitetului de premiere, Membru Fondator ENVISIA, Drd. Daniela Şerban – preşedinte ARIR, Bogdan Mihail – Membru CA Envisia, Hanaan Yaseen, Board Design Lead, Adriana Lobdă – Membru Fondator ENVISIA şi Carmen Micu – CEO şi Membru Fondator ENVISIA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img