joi, 18 aprilie, 2024

Astazi este ziua cea mare pentru Relu Fenechiu! Pana diseara poate ajunge acasa! Tensiune maxima in meciul cu procurorii DNA!

Distribuie:

Publicat:

• In aceasta seara Relu Fenechiu ar putea ajunge acasa in cazul in care judecatorii ar respinge contestatia formulata de procurorii de la DNA • Astazi se judeca in mod definitiv cererea de liberare conditionata, admisa deja de prima instanta de judecata • Fenechiu poate iesi cu patru luni mai repede pentru ca a scris patru “lucrari stiintifice” • Procurorii spera sa rastoarne decizia primei instante • Razboiul este pe viata si pe moarte intre cele doua tabere

Astazi, Relu Fenechiu, a fost  adus in fata judecatorilor de la Tribunalul Vaslui pentru a-si sustine cererea de liberare conditionata. Are deja o sentinta favorabila din partea Judecatoriei Vaslui prin care se arata ca a executat deja fractia necesara aprobarii cererii de liberare conditionata

Judecatorii sustin ca din cei cinci ani si jumatate de inchisoare pe care trebuie sa-i execute Relu Fenechiu, acesta a executat efectiv 1.195 de zile de inchisoare pana pe data de 8 mai 2017, atunci cand a fost depusa cererea de liberare conditionata. A castigat un total de 203 zile din “munca” prestata in spatele gratiilor: 120 de zile din redactarea unor lucrari stiintifice si 83 de zile pentru ca a facut alte activitati la clubul inchisorii.

“Din caracterizarea depusa la dosar, rezulta ca persoana condamnata, Fenechiu Relu, a avut o evolutie comportamental-atitudinala constant pozitiva, adaptându-se fara dificultate la cerintele impuse de mediul carceral, respectiv la normele sau regulile specifice regimului de detentie în care a fost repartizat. A fost nonconflictual, relationând adecvat atât cu personalul unitatii, cât si cu detinutii, fiind orientat pe mentinerea echilibrului sau psihosocial. Relevant este si faptul ca persoana condamnata nu a fost sanctionata disciplinar niciodata si a fost recompensata de 19 ori”, au precizat judecatorii vasluieni in decizia de admitere a cererii de liberare conditionata. 

In ceea ce priveste una dintre cele mai sensibile probleme, faptul ca nu a achitat prejudiciul, judecatorii sustin ca acest lucru nu poate influenta eliberarea fostului Ministru al Transporturilor.

“Chiar daca achitarea prejudiciului nu este o conditie pentru acordarea liberarii conditionate, potrivit dispozitiilor Vechiului Cod penal, aceasta poate fi analizata ca o dovada temeinica de îndreptare, însa, desi în cauza a fost retinut un prejudiciu de aproximativ 5,7 milioane lei, condamnatul nu a achitat nici macar o parte din el”, au completat judecatorii. Procurorii spera sa schimbe decizia primei instante. Unul dintre argumente este acela ca cele patru carti publicate de Relu Fenechiu in spatele gratiilor nu ar fi scrise de el si nu a reusit sa aduca manuscrisele in fata primei instante.

“Lucrarile stiintifice par în continuare a fi scrise doar pentru a beneficia de reducerea fractiei de pedeapsa si nu într-un real scop stiintific, având în vedere numarul mare al acestora, precum si ca unele lucrari nu au nicio legatura cu specializarea condamnatului, dubiu accentuat si de lipsa tuturor manuscriselor”, au precizat procurorii. 

Vanzarea de transformatoare l-a facut mare

Pana sa dea lovitura in afacerea Transformatorul, in care a rulat peste 300 miliarde lei vechi cu un profit de minim 2 milioane euro, Fenechiu era un necunoscut. A intrat in politica in anul 1996, inscriindu-se in Partidul National Liberal, organizatia municipala Iasi.

A ocupat functii politice marunte in organizatie pana in anul 2004, cand, cu ajutorul avocatului Mihai Vlasov si al fostului presedinte al Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, a preluat conducerea PNL Iasi, dupa un puci organizat impotriva avocatului Adrian Mogos, fost decan al Baroului Iasi. 

Pentru acest puci a avut sprijinul conducerii centrale a PNL, lucru explicabil prin faptul ca Fenechiu devenise unul dintre principalii cotizanti ai formatiunii politice. A investit in politica o parte din profitul realizat in dosarul Transformatorul.

 A avut ulterior o ascensiune politica fulminanta. Din pozitia de presedinte al PNL Iasi a avut puterea sa se impuna la sfarsitul lui 2004 pe un loc eligibil pe lista de candidati ai Aliantei DA (PNL-PD) pentru Camera Deputatilor. Incepand cu anul 2005, a inceput sa-si exercite influenta asupra politicii nationale, reusind sa impuna in perioada guvernarii Tariceanu doi ministri de la Iasi: Cristian Adomnitei – ministru al Educatiei, Tudor Chiuariu – ministru al Justitiei.

VEZI SI : O huseanca va merge sa studieze la LONDRA psihologia judiciara


Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img