vineri, 29 martie, 2024

Astazi, Marin Burlea, ingerul copiilor ar fi implinit varsta de 70 de ani! O tara intreaga ii deplange moartea

Distribuie:

Publicat:

Astazi, pe 8 ianuarie, „Ingerul Copiilor”, Prof. Marin Burlea ar fi implinit 70 de ani. Din pacate, o boala nemiloasa l-a smuls de langa familia sa si de langa a doua familie de la Pediatrie, Iasi. In memoria lui, redam cateva date biografice din uriasa sa cariera si vorbele pline de intelepciune, care au ramas ca o nepretuita avere pentru toti cei care l-au cunoscut.    

„Nu regret nimic. A trai in trecut e un consum psihic ilogic, care nu te ajuta. Eu consider ca mai am de invatat, desi ma apropii de o varsta venerabila – 70 de ani. Daca ar fi sa dau filmul inapoi si sa ma apuc acum de scoala, cred ca n-as omite niciuna dintre etapele pe care le-am facut, sunt extrem de multumit, nu sunt lipsit de modestie, dar in mod aproape surprinzator si pentru mine am atins toate obiectivele pe care le-am avut. Cred ca am avut noroc in viata si la varsta mea nu cred ca as mai avea alte aspiratii care sa imi provoace tristete daca dau filmul inapoi. Bineinteles ca eu vreau sa profesez in continuare, sa lucrez efectiv zi de zi si in spital, si in mediul privat. Cred ca asta este ceea ce te mentine. In momentul in care lucrezi cu motoarele turate, ai sanse sa nu imbatranesti. In momentul in care incetinesti viteza de reactie, de activitate si de profesie, incepi sa te plafonezi si sa o iei la vale. Intri in declin”, spunea Prof. Univ. Dr. Marin Burlea in unul dintre ultimele sale interviuri, cu trei luni inainte de a parasi aceasta lume: 26 octombrie 2018!

Absolvent al Liceului Teoretic ''Mihai Eminescu'' din Iasi, promotia 1967, Marin Burlea isi continua studiile la facultatea de Medicina Generala, sectia Pediatrie, IMF Iasi. Intre anii 1973-1979 a fost medic secundar la Pediatrie, Clinica a II-a de la IMF Iasi ca mai apoi sa devina medic specialist in pediatrice la Spitalul Clinic de Copii ''Sf. Maria'' din Iasi. In 1991 a devenit medic primar prin sustinerea unui examen, ca mai apoi sa urmeze un stadiu de pregatire pentru o a doua specializare. In 2004 a devenit medic medic primar in gastroenterologie. 
Prof. dr. univ. Marin Burlea a urmat mai multe stagii in diverse tari, printre care enumeram:
-stagiu de gastroenterologie – endoscopie digestiva CHRU-LILLE, Franta – 3 luni; 
-stagiu de gastroenterologie si nutritie – CERRIS, VERONA, Italia – 1 luna
-stagiu de endoscopie digestiva diagnostica si terapeutica, Ospedalle “Sacro-Cuore” – 1 luna;
-stagiu de endoscopie digestiva interventionala, ARNHEM (Olanda) – 2 saptamani; 

Membru al urmatoarelor societati medicale:
 1. Societatea de Medici si Naturalisti Iasi – Sectia Pediatrie
 2. Societatea Romana de Genetica Medicala
 3. Societatea Romana de Gastroenterologie si Endoscopie

Digestiva
 4. Societatea Romana de Imunologie
 5. Societatea Romana de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica
 (membru asociat)
 6. Societatea Romana de Gastroenterologie pediatrica
 7. Societatea Romana de Nutritie Enterala si Parenterala

 ROSPEN
 8. Asociatia Europeana de Pediatrie (EPA)
 9. Academia Europeana de Pediatrie (EAP) 

Lucari publicate si prezentate
– 313 titluri de lucrari stiintifice de pediatrie generala, echografie,
oncopediatrie, gastroenterologie pediatrica, neurologie (159 prezentate,
154 publicate – 57 in extenso si 97 in rezumat). Mentionam ca 10 lucrari
sunt publicate in strainatate in reviste de circulatie internationala.

Fiica sa, ravasita de durere: Dumnezeu sa te odihneasca, tata!
''A plecat un medic care a salvat mii de vieti, Prof. Univ. Dr. Marin Burlea! A plecat tata! Ma doare cand ma gandesc la anii ce vin fara el, ca mai avea multe de facut. Multumesc colegilor de la Insitutul de Oncologie Iasi pentru eforturile lor, pentru lungile nopti din ultima perioada in care sperau intr-o minune.'' a declarat fiica lui Marin Burlea, conf. dr. Anamaria Ciubara.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img