joi, 28 martie, 2024

Atacul de la o moschee de langa Oslo – Parchetul cere o pedeapsa de 21 de ani

Distribuie:

Publicat:

Parchetul norvegian a cerut miercuri ca Philip Manshaus, un extremist de dreapta care a deschis focul anul trecut într-o moschee în apropiere de Oslo, după ce şi-a ucis sora vitregă, de origine asiatică, să fie condamnat la 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care să poată fi prelungită, relatează AFP potrivit news.ro.

Philip Manshaus, în vârstă de 22 de ani, este judecat cu privire la ”omucidere” şi ”act terorist”.

Purtând o vestă antioglonţ şi o cască echipată cu o cameră de luat imagini, el a deschis focul, la 10 august 2019, în centrul islamic Al-Noor, la Baerum, fără să rănească grav pe cineva, după care a fost imobilizat de către credincioşi.

Poliţia a găsit după aceea cadavrul surorii sale vitrege, adoptată, de origine chineză, ucisă prin împuşcare cu patru gloanţe, la domiciliu.

”El pare să fie periculos pe o perioadă foarte lungă de timp”, a declarat procurorul Johan Øverberg în ultima zi a procesului, la tribunalul din Asker og Baerum, la vest de Oslo.

Pedeapsa specială cerută mircuri ("forvaring") – care prevede cel puţin 14 ani de închisoare – poate fi prelungită pe termen nedeterminat, atât timp cât condamnatul este considerat periculos.

În Norvegia nu există pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

În rechizitoriul pe care l-a întocmit, Øverberg a subliniat că uciderea suroriivitrege în vârstă de 17 ani, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, a fost o ”execuţie planificată” şi cu ”motivaţii rasiste”.

În moscheea în care se aflau trei credincioşi care pregăteau sărbătoarea Eid, Manshaus ”voia să omoare cât mai mulţi musulmani posibil”. a subliniat procurorul, precizând că acuzatul nu şi-a exprimat vreo remuşcare.

La rândul său, extremistul de dreapta recunoaşte faptele, însă respinge capetele de acuzare şi dă asigurări că a acţionat ”din stare de necesitate”, o noţiune juridică ce autorizează acte ilegale în condiţii excepţionale, şi anume, în opinia sa,  asigurarea ”supravieţuriii rasei albe”.

El spune că a fost inspirat de atacul de la Christchurch, în Noua Zeelandă, în martie 2019, în care Brenton Tarrant a ucis 51 de oameni în două moschei.

Tarrant se înscrie la rândul său în linia altui extremist norvegian, Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane într-un atentat cu bombă şi un atac armat în masă vizând tineri socialişti, la 22 iulie 2011.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img