joi, 18 aprilie, 2024

Atacuri de panica. Ce sunt, ce simptome au si cum sa le opresti

Distribuie:

Publicat:

Ti s-a intamplat vreodata sa simti o anxietate coplesitoare, o teama ca ceva urmeaza sa se intample? Daca raspunsul este DA, inseamna ca te-ai confruntat cu atacuri de panica.

In timpul unui atac de panica, inima pompeaza puternic, nu poti sa respiri, te simti ca si cand ai muri sau macar ai innebuni. Netratate, atacurile de panica se agraveaza si duc la ceea ce se numeste tulburarea de panica.

Vei afla in acest articol mai multe infomatii despre atacurile de panica, ce simptome au si cum sa le opresti.

Atacuri de panica – Ce sunt?
Atacurile de panica sunt crize de frica ce se manifesta brusc si fara motiv, la o intensitate foarte mare. Aceste atacuri de panica pot aparea din senin chiar in timp ce te relaxezi sau dormi.

Atacurile de panica pot aparea la oamenii care au diverse tulburari, precum depresia sau fobii, insa la fel de bine pot aparea si la oameni perfect sanatosi si fericiti.

Atacuri de panica – Semne si simptome
Semnele si simptomele atacurilor de panica se dezvolta abrupt si ajung la apogeu in 10 minute. In cazuri foarte rare dureaza mai mult de o ora, dar majoritatea se termina dupa 20-30 de minute.

Printre simptome se numara:

Respiratie scurta sau hiperventilare

Palpitatii

Durere in piept

Senzatie de inecare

Sentimentul de detasare fata de ceea ce se petrece in jur

Ameteala, greturi

Traspiratie

Senzatie de amortire

Bufeuri

Sentimentul ca mori sau innebunesti.

Atac de panica sau atac de cord?
Unele simptome sunt asa de puternice, incat poti avea senzatia unui atac de cord. De altfel, foarte multi pacienti cu atacuri de panica, ajung la cardiologie crezand ca au probleme cu inima. In urma testelor si analizelor diagnosticul va fi atac de panica, nu atac de cord. Totusi, nu este bine sa ignori simptomele si sa ceri sprijin medical.

Cauze atacuri de panica
Cauzele atacurilor de panica sunt neclare, insa par a avea legatura cu familia sau cu tranzitiile importante din viata. De exemplu, absolvirea unei scoli, inceperea unui job nou, casatoria, aparitia unui bebelus. De asemenea, stresul sever cauzat de moartea unei persoane dragi, divortul, pierderea locului de munca, toate contribuie la aparitia atacurilor de panica.

In plus, exista un numar de conditii medicale care pot declansa atacuri de panica

Prolapsul de valva mitrala

Hipertiroidism

Hipoglicemie

Utilizarea stimulantilor (amfetamie, cocaina, cafeina)

Intreruperea unui tratament.

Atacuri de panica – Sfaturi sa le opresti
Atacurile de panica pot fi infricosatoare, insa exista strategii care te pot ajuta sa le opresti.

1. Respira adanc
Daca esti hiperventilat, atacul de panica exacerbeaza teama. De aceea, respiratia adanca poate reduce simptomele in timpul atacului de panica. Daca iti vei putea controla respiratia, iti vei putea controla si atacul de panica.

2. Recunoaste atacul de panica
Este un atac de panica, nu un atac de cord. Deci va trece, nu vei muri. Daca vei constientiza acest lucru te vei putea calma mai usor.

3. Inchide ochii
Cele mai multe atacuri de panica sunt declansate de ceva din jurul tau. Deci, este nevoie sa reduci stimulii. Poti face acest lucru inchizand ochii pur si simplu si respirand profund.

4. Concentreaza-te pe un obiect sau o situatie familiara
Cand simti ca te cuprinde un atac de panica, este recomandat sa te concentrezi pe o situatie care iti produce placere. De exemplu, inchipui ca iti scufunzi talpile in nisipul marii sau ca simti textura fina a unei esarfe din matase. O senzatie specifica te poate distrage de la atacul de panica. De asemenea, in timpul atacului poti fixa un obiect a care sa te uiti, distragandu-ti atentia de la atac.

5. Tehnici de relaxare
Pe langa exercitiile de respiratie profunda, mai poti exersa si tehnicile de relaxare musculara. Concentreaza-te pe relaxarea muschilor degedetelor, ai palmelor, ai bratelor si tot asa pana iti relaxezi toti muschii din corp.

6. Imagineaza-ti o scena fericita
Care este imaginea celui mai relaxant loc din lume pentru tine? Daca ai aceasta imagine in cap, atunci cand simti ca te cuprinde panica, gandeste-te la el. Incearca sa vezi cat mai multe detalii ale locului respectiv.

7. Fa exercitii fizice usoare
Endorfinele pe care le elibereaza creierul in timpul exercitiilor fizice te pot tine departe de atacurile de panica. Alege exercitiile fizice usoare precum plimbarea sau inotul.

8. Tine tot timpul levantica la tine
Levantica este o un excelent adjuvant in reducerea stresului. Poarta tot timpul levantica la tine. Si cand simti ca se poate declansa un atac de panica, scoate levantica din buzunar. Pot fi flori sau ulei esential, efectul de calmare este acelasi. Ceaiul de levantica sau cel de musetel au, de asemenea, efecte calmante, dar nu le consuma daca iei medicamente pentru reducerea anxietatii.

9. Repeta o mantra
Creeaza-ti o mantra simpla sau cauta una care sa te inspire cel mai mult si rosteste-o cand simti ca te cuprinde panica sau chiar in timpul atacului de panica. Poate fi si “Va trece repede!”, fraza pe care sa ti-o repeti in continuu pana cand trece criza.

Atacuri de panica – Sfaturi sa le previi
Desi nu se cunosc exact cauzele declansarii lor, specialistii spun ca sunt anumite lucruri pe care le poti face pentru a limita frecventa lor.

1. Informeaza-te despre panica si anxietate
Cu cat stii mai multe lucruri despre panica si anxietate, cu atat mai usor iti va fi sa le gestionezi. Nu esti nebun, n-ai luat-o razna. Sunt situatii pe care doar trebuie sa le gestionezi mai bine.

2. Evita fumatul, alcoolul si cafeina
Se pare ca aceste “vicii” provoaca atacuri de panica. Fii atent si la medicamentele cu efect stimulant.

3. Invata tehnici de respiratie si relaxare
Tehnicile de respiratie si relaxare sunt foarte importante in reducerea simptomelor anxietatii. Practicandu-le zi de zi riscuriile declansarii unor atacuri de panica scad.

4. Nu te izola
Simptomele anxietatii se inrautatesc atunci cand te simti singur. Nu te izola, nu trebuie sa-ti fie rusine de ceea ce ti se intampla. Esti un om normal, nu te ascunde de rude, prieteni, colegi. Ba, mai mult, te poti intalni mai des cu oameni pozitivi, glumeti, care sa-ti ridice starea de spirit.

5. Fa miscare
Exercitiile fizice regulate te elibereaza de stres si anxietate. Daca nu poti face cel putin 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi, incearca reprize a cate 10 minute. Aerobicul, dansul, plimbarile, inotul, alergarile sunt foarte eficace.

6. Odihneste-te
Somnul insuficient sau de calitate proasta poate inrautati simptomele anxietatii. De aceea, 7-9 ore de somn pe noapte sunt mai mult decat necesare.

Tratament pentru atacurile de panica
Daca suferi de atacuri de panica, cere ajutor specializat. Tratamentul poate insemna sedinte de consiliere psihologica si chiar medicamente antidepresive.

Pe langa acestea, practica sfaturile de mai sus.

Primul ajutor in caz de atac de panica
Daca vezi pe cineva care are un atac de panica, trebuie sa iei masuri pentru a-l ajuta. NU-i spune sa se calmeze pentru ca il vei stresa si mai rau. Ramai calm, intelege situatia, nu judeca si urmeaza acesti pasi.

1. Fa exercitii de respiratie cu el
Gaseste un loc linistit unde poti duce persoana respectiva, apoi ghideaza-l sa respire profund pret de cateva minute.

2. Fa miscare cu el
Ridicati-va si scuturati mainile, picioarele, bateti pas de defilare. Nu doar ca se vor elibera endorfine in organism, dar ii vei si muta focusul in alta directie.

3. Distrage-i atentia
Pune persoana respectiva sa-ti descrie ce vede in jur, 5 obiecte, 5 persoane despre care sa dea cat mai multe informatii.

4. Incurajeaza-l sa ceara ajutor specializat
Indiferent daca persoana care a avut atacul de panica este cineva pe care il cunosti sau nu, incurajeaza-l sa mearga la medic. Cand isi va reveni, se va jena si este indicat sa iti arati suportul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img