joi, 28 martie, 2024

Atelier de pictură icoane la Complexul de Servicii Comunitare ,,Neculai Roşca Codreanu” din Bârlad

Distribuie:

Publicat:

În sâmbăta premergătoare Paştelui Blajinilor la Complexul de Servicii Comunitare ,,Neculai Roşca Codreanu” din Bârlad, la iniţiativa  directorului general de la Direcţia Generala de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, Dragoş Cazacu şi a  şefului de complex Polixenia Condrea a avut loc un workshop tematic de pictură icoană pe sticlă în atelierul de artă plastică a prof. şi artistului plastic, Constantin Mardare.

Invitatul care a animat şi fermecat pe cei 12 tineri participanţi la acest workshop a fost Dan Horgan, prof. drd. şi artistul plastic de la Clubul Copiilor „SPIRU HARET” din Bârlad.

Copiii participanţi au ascultat uimiţi despre caznele prin care a trecut Mântuitorul, trădarea, prinderea şi crucificarea lui prin explicaţiile prof. Dan Horgan care a îmbinat Educaţia plastică, Educaţia religioasă cu folclorul autentic pentru a vorbi şi despre icoana pe sticlă, istoricul ei, metodele de lucru dar despre sărbătoarea Paştele Blajinilor.

Copiii au pus mai apoi în practică din ceea ce le-a fost prezentat, rezultatele fiind mai mult decât mulţumitoare.

„Aceste tehnici vechi erau folosite de către ţărani care prin simplitatea lor creatoare puteau făuri astfel de minunăţii care mai dăinuie şi continuă să încânte ochiul şi sufletul. În această simplitate de  pictură, icoanele pe sticlă erau lucrate cu o mare dragoste şi credinţa că acel sfânt care îi privea de sub sticlă le apără casa şi îi protejează de tot ce poate fi rău. Mai mult icoana pe sticlă era pentru ţăranul ortodox din Transilvania manifestul său prin care îşi păstra neştirbită credința ortodoxă contra asupritorilor. Imperiul Habsburgic dorea trecerea la calvinism şi catolicism al tuturor ortodocşilor transilvăneni. Chiar dacă bisericile ortodoxe le erau dărâmate cu tunurile generalului Buccow făcute din clopotele topite ale bisericilor ortodoxe, în casele ţăranilor transilvăneni se aflau prin icoana pictată pe glajă care îi priveau şi încurajau din peretele caselor, mii de biserici şi altare. Am fost plăcut impresionat de prezenţa de spirit ce a domnit pe perioada atelierului. De motivaţia pe care au avut-o aceşti minunaţi copii să înveţe şi să ducă şi ei la rându-i mai departe tradiţiile noastre româneşti” ne-a declarat artistul plastic Dan Horgan.

„Evenimentul de astăzi ne-a trezit în suflete bucurie, atât copiilor cât si adulţilor, ne-a dat posibilitatea să comunicăm, să învăţăm, şi să socializăm după această izolare datorată pandemiei COVID 19 dar mai ales să perpetuăm obiceiurile şi tradiţii specifice Paştelui şi a săptămânii luminate. Am avut privilegiul să-l ascultam pe artistul plastic Dan Horgan care cu dăruire, ne a vorbit despre semnificaţia religioasă a Paştelui, Paştelui blajinilor şi cinstirea icoanelor. Totodată am avut prilejul în mod special să urmărim prelegerea pe dl. prof. Horgan care cu măiestrie, profesionalism, tact pedagogic ne-a dezvăluit din tehnica istoricul si arta pictării icoanelor pe sticlă. Ne bucurăm că mai există în era vitezei şi a internetului oameni cu inimă şi suflet de român adevărat care să organizeze un astfel de manifestare.” aşa cum ne-a declarat Dragoş Cazacu, director general DGASPC Vaslui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img