sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Atelier interactiv itinerant de oua incondeiate in jurul Barladului

Distribuie:

Publicat:

Ca in fiecare an in Saptamana Mare, asa cum ii sta bine crestinului neaos, cunoscutul mester popular barladean, profesorul Dan Horgan, a fost invitatul de onoare al unei manifestari itinerante, ajunse la cea de-a XVIII-a editie, “Atelier interactiv de oua incondeiate in viziunea taranului roman” in satele Rascani, Fedesti punctul terminus fiind ca de fiecare data, fiind satul Suletea.        
 Dan Horgan este unul dintre cei mai apreciati artisti populari din judet, avand in spate nu doar 27 ani de cariera, timp in care a participat la toate manifestarile importante de gen din tara, dar fiind, in acelasi timp si un indrumator pentru noua generatie. La aceasta manifestare a fost prezenta si ucenica de 17 ani, olimpica de la Olimpiada Nationala de Mestesuguri desfasurata la Sibiu, Elena-Maria Cordun.
​ ​“Traditia populara pentru mine este, daca vreti, o a doua familie. Este familia ce uneste spiritul stramosilor nostri daci cu sufletul nostru de romani. Acest sincretism nobil dintre culturile daca si romana a plasmuit traditia populara romaneasca. ,,Vesnicia s-a nascut la sat” spunea inegalabilul Lucian Blaga. Satul in care am crescut sau ne-am petrecut vacantele copilariei in care valorile traditiei populare trebuiesc scoase din ungherul prafuit si repuse la locul de cinste ce i se cuvine. Am dorit ca de fiecare data sa raspund invitatiei facute de prietenii de la Suletea, fiind impresionat de dorinta copiilor din comuna de a deslusi misterul oului incondeiat. Totodata am dorit sa arat copiilor ca oul incondeiat este foarte docil, lasandu-se ,,scris” de catre oricine are dragoste de vechile traditii ce ne reprezinta pe noi dacii liberi ca popor Doresc sa-i felicit pe organizatorii acestui Atelier interactiv, directorul caminului cultural, Silviu Popa, cadrele didactice participante, si nu in ultimul rand, pe copiii prezenti la astfel de manifestari, ba, mai mult, doresc sa continue traditia, aceasta expozitie ajungand, iata, la cea de-a XVIII-a editie!”, a declarat mesterul popular Dan Horgan.
,,Traditia oului incondeiat m-a fascinat de prima data, de cand am avut onoarea, bucuria si cinstea de a-l cunoaste pe domnul profesor Dan Horgan, la Clubul Copiilor ,,Spiru Haret” din Barlad. Am fost vrajita de povestea nescrisa care sta in spatele unui ou incondeiat, acele cateva linii care, de fapt, nareaza o adevarata povestire. Aceasta povestire mi-a placut sa o invat si la randul meu, sa o pot duce mai departe, spre a face cunoscuta aceasta arta facuta de tarani pentru tarani cu drag, cu migala si cu multa tragere de inima”, a declarat eleva Elena-Maria Cordun. 
,,Asa cum vesnicia s-a nascut la sat, ca director de camin cultural, imi doresc ca aceste traditii frumoase romanestisa ramana intiparite in sufletul nostru pentru a fipromovate. De aceea, doresc prin orice modalitate promovarea mestesugurilor populare autentice tocmai in arealul in care s-au nascut si anume vatra satului romanesc. Ne bucuram, toti cei aflati la aceasta manifestare-atelier, ca am putut cadea, pentru a XVIII-a oara, sub minunata vraja a oului incondeiat”, a declarat Silviu Popa, directorul Caminului Cultural „Virgil Caraivan” Suletea

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img