vineri, 19 aprilie, 2024

ATENȚIE: Efectul nociv al programului prelungit de muncă asupra inimii

Distribuie:

Publicat:

Dintre pacienții care se întorc la muncă după un atac de cord, cei care lucrează mai mult de 55 de ore pe săptămână, comparativ cu cei care lucrează 35-40 de ore pe săptămână, își dublează riscul de a avea un al doilea infarct.

Datele de la Oficiul Internațional al Muncii estimează că 1 din 5 angajați din întreaga lume lucrează peste 48 de ore pe săptămână. Cercetări anterioare au descoperit o asociere între programul de lucru prelungit și riscul crescut de boli coronariene și accident vascular cerebral. Un studiu apărut în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie examinează corelația dintre acest program prelungit și riscul unui al doilea infarct în rândul pacienților care se întorc la muncă după un prim atac de cord, scrie doc.ro.

Orele suplimentare cresc riscul pentru un al doilea infarct

Prea multe ore petrecute la serviciu alături de factorii de stres asociați mediului respectiv dăunează sănătății inimii. Analizând aceste două aspecte, oamenii de știință au putut stabili cât de ostil era mediul de lucru al unor persoane care trecuseră printr-un infarct și la cât de mult potențial stres erau acestea supuse. Odată ce ambii factori au fost analizați, a existat o creștere vizibilă a riscului de evenimente recurente legate de bolile coronariene.

Studiul a recrutat 967 de pacienți din 30 de spitale din Quebec, Canada, între 1995 și 1997. Pacienții aveau antecedente de infarct, aveau vârsta mai mică de 60 de ani, dețineau un loc de muncă plătit în anul anterior atacului de cord și intenționau să revină la serviciu când li se permitea din punct de vedere medical.

De-a lungul următorilor șase ani, acești pacienți au completat chestionare și au răspuns în persoană la unele întrebări, pentru a li se evalua ratele de reinternare în spital, eventualele evenimente cardiovasculare prin care au mai trecut, factorii de risc asociați cu stilul de viață, expunerile la neplăceri fizice sau la substanțe chimice la locul de muncă (fumat, produse chimice, poluare, căldură, zgomot, efort fizic etc.), mediul de lucru și numărul total de ore petrecute săptămânal la serviciu.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img