joi, 28 martie, 2024

ATENȚIE la această zi! Ziua din săptămână în care e cel mai probabil că poți suferi un atac de cord

Distribuie:

Publicat:

În mod tradițional luni este cea mai mizerabilă zi a săptămânii. De aceea nu ar trebui să fie o surpriză faptul că luni este ziua săptămânii în care există probabilitatea cea mai mare de a face un atac de cord, potrivit unui studiu suedez realizat pe 156.000 de persoane.

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala și Universitatea Umeå au analizat datele culese, timp de opt ani (2006-2013), din spitalele suedeze cu privire la peste 156.000 de persoane care au suferit atacuri de cord.

Luna decembrie și ziua de luni

Potrivit studiului, publicat în American Heart Journal, anumite perioade de timp, care sunt asociate cu un nivel mai ridicat de stres, duc la o creștere a numărului de oameni care fac infarct.

Comparativ cu zilele de control, rata de incidență zilnică a infarctului miocardic (MI) a fost mai mare în timpul sărbătorilor de iarnă și în zilele de luni, cu rate mai mici în weekend și în vacanța de vară în iulie. Ceea ce are sens: majoritatea dintre noi suntem de acord că suntem mai puțin stresați în acele weekenduri însorite.

Există o serie de motive pentru variațiile ratelor IM, potrivit John Wallert, stresul fiind în mod clar unul dintre cei mai importanți vinovați. „Este mult mai probabil ca stresul să explice o parte substanțială a fluctuației în timp a ratelor IM ale populației decât era înainte de studiul nostru”, a spus Wallert pentru Eurekalert. Alți factori, cum ar fi temperatura, par, de asemenea, să influențeze modificările ratei MI.

„Studiul nostru pare să sugereze că cerințele psihosociale asupra comportamentului influențează sistemele biologice bazale, chiar într-o asemenea măsură încât pot fi declanșatoare potențiale ale IM”, explică Wallert. „Atunci când se controlează datele naționale privind temperatura, poluarea aerului și călătoriile în străinătate, asocierile perioadelor calendaristice cu ratele MI sunt surprinzător de robuste.”

Wallert avertizează că, deoarece acesta este un studiu observațional, concluziile nu sunt definitive și că sunt necesare mai multe cercetări.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img