vineri, 29 martie, 2024

Atenţie la factorii care slăbesc imunitatea!

Distribuie:

Publicat:

Imunitatea este un adevărat mecanism care are rolul de a ne menţine sănătoşi prin combaterea acţiunii unor inamici patogeni precum virusurile, bacteriile şi celulele canceroase.

La fel ca în cazul multor funcţii ale organismului, sistemul imunitar poate fi perturbat. Iată care sunt factorii care îl pot slăbi!

Excesul de kilograme

Ţesutul adipos în exces secretă citokine specifice, dintre care care unele au acţiune proinflamatoare, iar altele antiinflamatoare. În caz de exces de kilograme, primele devin dominante, determinând micro-inflamaţii, care, în cazul în care devin cronice, alterează imunitatea.

Diabetul necontrolat

Dacă această boală nu este tratată sau controlată, hiperglicemia reduce reacţiile imunitare, implicit expune unui risc mai mare de sensibilitate faţă de boli precum gripa, infecţiile urinare sau fungice ori de suprainfecţie pulmonară în caz de bronşită, de exemplu.

Stresul

În periodele în care suntem stresaţi, avem o sensibilitate mai mare faţă de infecţii şi, de asemenea, perioada de recuperare poate fi mai lungă. În cadrul unui studiu s-a observat că hormonii stresului stimulează receptorii care se află pe suprafaţa anumitor celule imunitare, împiedicându-le să producă substanţe necesare eliminării virusului.

Lipsa somnului

Numeroase studii au arătat că lipsa cronică de somn (mai puţin de 6 ore pe noapte) expune unui risc mai mare de contractare a unor infecţii. Odihna insuficientă reduce etapa somnului adânc, necesar, printre altele, producerii de limfocite B (specializate în producerea de anticorpi).

Unele medicamente

Tratamentele de durată, de exemplu cel cu cortizon sau cele imunosupresoare, pot slăbi sistemul imunitar. Mai exact, acestea blochează sau reduc activitatea celulelor imunitare.

Vârsta

După 60 de ani, imunitatea nu mai este la fel de puternică precum la 20 – 30 de ani. Limfocitele T, de exemplu, reacţionează cu mai puţină promptitudine în faţa agresorilor care produc îmbolnăvire. Organismul se apără mai greu în cazul în care expus unui nou microb precum noul coronavirus.

Sursa: clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img