vineri, 26 aprilie, 2024

ATENȚIE: Legumele și fructele care pot cauza toxiinfecție alimentară dacă nu sunt spălate cum trebuie

Distribuie:

Publicat:

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune foarte neplăcută, care se manifestă prin vărsături, diaree, crampe abdominale puternice, greață, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap și de gât.

În majoritatea situațiilor, simptomele nu persistă pe termen lung, mai mult de 48 de ore și cedează la administrarea unor medicamente specifice. Există însă și cazuri când toxiinfecția alimentară poate cauza complicații. Bătrânii cu boli cronice, gravidele și copiii mici sunt categorii predispuse la apariția unor astfel de complicații.

Legume și verdețuri

Legumele și verdețurile sunt o sursă obișnuită de toxiinfecție alimentară, mai ales atunci când sunt consumate crude.

Cele mai periculoase sunt:

salata verde,

spanacul, varza,

țelina,

roșiile,

conopida,

castraveții,

pătrunjelul,

broccoli

castraveții.

Acestea pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare, cum ar fi E. coli, Salmonella și Listeria. Contaminarea poate apărea din cauza apei și a scurgerilor murdare, a echipamentelor de procesare insalubre și a practicilor incorecte de igienizare.

Între anii 1973 și 2012, 85% din focarele de toxiinfecție alimentară din SUA au fost cauzate de consumul de legume și verdețuri contaminate.

Pentru a reduce riscul, spălați întotdeauna bine frunzele de salată înainte de a mânca. Nu cumpărați pungi cu amestec de salate care conțin frunze stricate și moi și evitați salatele care au fost lăsate la temperatura camerei.

Fructe

Fructele de pădure și pepenele sunt cele mai periculoase categorii de fructe ce pot fi contaminate.

Acestea prezintă un risc ridicat de a provoca intoxicații alimentare din cauza bacteriilor Listeria, care se pot dezvolta pe coajă (în cazul pepenelui) și se pot răspândi în pulpa fructului.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img