joi, 25 aprilie, 2024

ATENȚIE: Lipsa acestui mineral crește riscul bolilor de inimă

Distribuie:

Publicat:

Spanacul nu a explicat cu adevărat puterea supraomenească a lui Popeye Marinarul, dar acesta împreună cu alte alimente bogate în fier ar putea avea superputeri din viața reală: reducerea riscului de boli de inimă și de moarte prematură la vârsta mijlocie.

Fierul are o treabă importantă în corpul nostru ca parte crucială a proteinelor care livrează oxigen în țesuturile noastre. Atunci când avem un nivel scăzut de fier, inima trebuie să pompeze mai tare, ceea ce poate duce la oboseală, respirație scurtă și un risc mai mare de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Carența de fier afectează persoanele cu boli de inimă

O mare parte din cercetările privind sănătatea fierului și a celor cardiovasculare s-au concentrat asupra modului în care carența de fier afectează persoanele cu boli de inimă. Într-un nou studiu publicat în Insuficiența cardiacă ESESC, cercetătorii au urmărit 12.164 de persoane fără boli de inimă timp de mai mult de un deceniu pentru a vedea cum le-a afectat riscul de boli de inimă deficiența de fier.

Când a început studiul, vârsta medie a participanților era de 59 de ani. Aproape două treimi dintre persoanele din studiu au avut deficiență funcțională de fier sau nu au suficient fier stocat pentru utilizare viitoare sau disponibil în circulație pentru utilizare imediat.
În deceniul-plus de urmărire, au existat 2.212 decese, inclusiv 573 din cauze cardiovasculare.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu deficit de fier funcțional au fost cu 24% mai predispuse la apariția bolilor coronariene în timpul studiului. De asemenea, au fost cu 26% mai predispuse să moară din cauza atacurilor de cord sau a altor cauze cardiovasculare și cu 12% mai multe șanse să moară din cauza oricărei cauze. Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între deficiența funcțională de fier și accident vascular cerebral.

Deficiența de fier, cauza multor decese din cauze cardiovasculare

Autorii studiului au estimat că deficiența fierului în rândul acestor adulți de vârstă mijlocie a explicat 5,4% din toate decesele, 11,7% din decesele din cauze cardiovasculare și 10,7% din cazurile nou diagnosticate de boli coronariene.

Cercetătorii nu au avut informații despre utilizarea suplimentelor de fier, care ar fi putut afecta rezultatele, analizele de fier făcându-se doar o dată. Participanții au trăit cu toții în Europa, deci modul în care deficiența de fier ar putea afecta oamenii care locuiesc în altă parte nu este clar. Rezultatele arată doar o asociere și nu confirmă faptul că deficitul de fier cauzează aceste rezultate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img