News Flash:

ATENȚIE: Vitamina care reduce mortalitatea pentru cei bolnavi de cancer

29 Martie 2021
207 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9188 RON (-0.0014)
USD: 4.0604 RON (+0.0137)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
pastile 990x533

Trei metaanalize ale unor studii clinice au ajuns la concluzia că suplimentarea cu vitamina D a fost asociată cu o reducere a ratei mortalității prin cancer de aproximativ 13%.

Oamenii de știință de la Centrul German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) au calculat că dacă toți germanii cu vârste de peste 50 de ani ar lua suplimente de vitamina D, ar putea fi evitate până la 30.000 de decese cauzate de cancer pe an și, în plus, s-ar putea economisi costurile asistenței medicale.

În ultimii ani, savanții au investigat influența unui aport adecvat de vitamina D asupra prognosticului pentru numeroase boli, accentul fiind în special pe boli inflamatorii, diabet, boli respiratorii și cancer.

Trei meta-analize ale unor studii clinice de amploare au fost publicate în ultimii ani cu privire la modul în care aportul de vitamina D influențează ratele mortalității prin cancer, potrivit doc.ro. Studiile au ajuns la aceeași concluzie: mortalitatea prin cancer este redusă cu aproximativ 13% prin suplimentarea cu vitamina D – în toate cazurile de cancer. În aceste meta-analize au fost incluse numai studiile randomizate de înaltă calitate din mai multe zone lumii. Însă ce mecanisme biologice ar putea sta la baza acestei constatări nu este clar deocamdată.

În multe țări din întreaga lume, rata mortalității prin cancer ajustată în funcție de vârstă a scăzut din fericire în ultimul deceniu, afirmă autorii metaanalizei, dar, avand in vedere costurile deseori considerabile ale multor medicamente pentru cancer, acest succes a avut adesea un preț ridicat. Vitamina D, pe de altă parte, este relativ ieftină pentru a fi administrată în dozele zilnice obișnuite.

CITEȘTE ȘI: Cum corectezi deficitul de vitamina D: Alimentele cele mai bogate în acest nutrient

Carența de vitamina D este frecventă la populația vârstnică și mai ales la pacienții cu cancer

Echipa de cercetare a calculat ce costuri ar suporta suplimentarea cu vitamina D a întregii populații din Germania începând cu vârsta de 50 de ani. Cercetătorii au comparat această sumă cu economiile potențiale pentru terapiile împotriva cancerului, care sunt adesea asociate cu costuri în intervalul a mai multor zeci de mii de euro, în special în cazul cancerelor avansate în ultimele luni de viață ale pacienților.

Oamenii de știință au bazat acest calcul pe o administrare zilnică de 1.000 de unități internaționale de vitamina D la un cost de 25 de euro de persoană pe an. În 2016, aproximativ 36 de milioane de persoane cu vârste de peste 50 de ani locuiau în Germania, ducând la costuri anuale de suplimentare de 900 de milioane de euro.

O reducere cu 13% a mortalității prin cancer în Germania a corespuns cu aproximativ 30.000 de decese legate de cancer pe an mai puțin, ale cărui costuri de tratament s-au ridicat la 1,154 miliarde EUR în calculul modelului. Comparativ cu costurile suplimentării cu vitamine, acest model calculează o economie anuală de 254 milioane EUR.

Având în vedere efectele pozitive potențial semnificative asupra mortalității prin cancer – combinate suplimentar cu o posibilă reducere a costurilor – ar trebui să fie căutate noi modalități de a reduce carența de vitamina D pe scară largă la populația vârstnică.
În unele țări, anumite alimente sunt îmbogățite cu vitamina D timp de mulți ani – de exemplu, în Finlanda, unde ratele mortalității prin cancer sunt cu aproximativ 20% mai mici decât în Germania. În plus, există dovezi crescânde ale altor efecte pozitive asupra sănătății ale unui aport adecvat de vitamina D, cum ar fi în cazul bolilor pulmonare.

Cercetătorii concluzionează că suplimentarea cu vitamina D este atât de sigură încât se recomandă chiar și copiilor nou-născuți pentru a dezvolta oase sănătoase. Cel mai ușor mod de a obține vitamina D este petrecerea timpului în aer liber, la soare, de două până la trei ori pe săptămână, timp de aproximativ 12 minute. Fața, mâinile și brațele ar trebui să fie descoperite și fără protecție solară pentru această perioadă scurtă de timp.

Despre aportul de vitamina D

Când razele ultraviolete de la lumina soarelui ating pielea declanșează sinteza vitaminei D, însă această vitamină se găsește și în unele alimente precum și în suplimente alimentare. Majoritatea oamenilor își iau o parte din necesarul lor de vitamina D prin expunerea la lumina soarelui, însă persoanele în vârstă și cele cu pielea închisă la culoare produc mai puțină vitamina D decât restul.

Puține alimente conțin în mod natural vitamina D. Peștele gras (cum ar fi păstrăvul, somonul, tonul și macroul), uleiurile din ficat de pește, ficatul de vită, brânza, gălbenușul de ou și cupercile au cantități mici de vitamina D. În unele suplimente de calitate, certificate, vitamina D este combinată cu acizii grași Omega 3 din pește de mare adâncime, crescând astfel absorbția în organism.

Continuarea pe exquils.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1464 (s) | 34 queries | Mysql time :0.035248 (s)