joi, 28 martie, 2024

ATENTIE! 5 probleme medicale la care sunt expusi copiii care consuma des bauturi Cola

Distribuie:

Publicat:

Trei sferturi dintre copiii americani beau zilnic sucuri bogate in cafeina, de tip cola, potrivit unui studiu recent. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii americani au chestionat 2.000 de părinţi, care aveau copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, cu privire la consumul de cola. Sondajul a aratat ca astfel de sucuri nu lipsesc din dieta zilnica a copiilor.

Pediatrii si nutritionistii atrag atentia parintilor asupra riscurilor la care sunt expusi minorii care beau frecvent astfel de baturi. Afectiunile generate deconsumul exagerat de cola sunt rezultatul amestecului a trei ingrediente prezente in aceste bauturi: cafeina, fructoza si glucoza.

1. Consumul exagerat de Cola predispune la ADHD
Sucurile bogate in cafeina sunt asociate cu aparitia ADHD-ului, tulburari ale somnului, lipsa puterii de concentrare.

2. Bauturile de tip cola erodeaza oasele
Cola compromite sanatatea oaselor, din cauza continutului mare de cafeina. Studiile de specialitate au aratat ca micutii care beau bauturi de tip cola, de cel putin doua ori pe zi, au oasele fragile. Cafeina are un efect negativ asupra balantei calciului, reducand absorbtia acestui mineral si crescand pierderea calciului prin urina. In felul acesta afecteaza densitatea osoasa.

3. Distrug ficatul
“Părinţii ar trebui sa fie constienti de influenta potential negativa pe care o are cafeina asupra calitatii somnului unui copil. Astfel de bauturi mai pot distruge si ficatul”, precizeaza doctorul William Warzack.

4. Copiii care beau bauturi de tip Cola sunt predispusi la obezitate si diabet
Sansele ca un copil sa ajunga obez cresc cu 1.6 pe fiecare pahar de bautura indulcita/ zi. De asemenea, un alt studiu afirma cresterea simptomelor de obezitate cu 7.5% la aceiasi copii.

“Aceste sucuri contin o cantitate mare de zahar rafinat, in jur de 110-120 de grame la un litru. Asta inseamna ca daca bei un litru de suc consumi 100 de grame de zahar alb. De asemenea, acidul fosforic existent in bauturile de tip cola scade nivelul calciului atat la adulti, cat si la copii”, sustine Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img