miercuri, 27 martie, 2024

Atentie! Cei care au astfel de buruieni pe terenurile lor vor fi amendati cu pana la 20.000 lei

Distribuie:

Publicat:

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege care vizeaza combaterea ambroziei, potrivit caruia cei care nu iau masurile necesare pentru a evita instalarea si raspandirea acestei plante vor fi amendati cu sume de pana la 20.000 de lei.

”Proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole au obligatia sa desfasoare lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii ambrozia, denumita stiintific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalarii si raspandirii vegetatiei adventiv invazive si eliminarea prezentei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane”, potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor.

In scopul distrugerii ambroziei si prevenirea raspandirii acesteia, proprietarii terenurilor pe care creste ambrozia vor desfasura periodic, in perioada cuprinsa intre rasarirea acestei plante si aparitia primelor inflorescente, respectiv, cel tarziu pana la data de 30 iunie a fiecarui an, lucrari de intretinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrari si metode specifice, ”masurile urmand sa fie mentinute pana la sfarsitul perioadei de vegetatie a buruienii”.

Si beneficiarii lucrarilor de constructie au obligatia sa ia masurile necesare pentru evitarea instalarii sau raspandirii buruienii ambrozia, pe terenurile afectate de lucrari.

”In vederea stabilirii solutiilor corespunzatoare pentru combaterea buruienii ambrozia, Ministerul Mediului impreuna cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturi si Dezvoltarii Rurale desfasoara anual campanii de informare si constientizare impreuna cu partenerii locali, stabilind masurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive si eradicarea acestei plante”, se arata in proiectul adoptat.

Nerespectarea prevederilor impuse constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment.

”Constituie contraventie nerespectarea prevederilor din avertisment de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole care nu se conformeaza prevederilor din avertisment si se sanctioneaza cu amenda de 750 de lei la 5000 de lei, pentru persoanele fizice si cu amenda de la 5000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice”, potrivit sursei citate.

Verificarea si constatarea nerespectarii prevederilor legii, precum si aplicarea sanctiunii se fac de catre o comisie mixta, construita prin ordin al prefectului, formata din specialisti desemnati din cadrul directiilor pentru agricultura judetene, respectiv a municipului Bucuresti, comisariatelor judetene ale garzii nationale de mediu, directiilor judetene de sanatate publica si autoritatii publice locale pe a carei raza teritoriala se face controlul.

Polenul acestei plante provoaca alergii severe. Ambrozia a fost declarata de catre expertii Comisiei Europene o “specie periculoasa pentru sanatate”.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img