marți, 16 aprilie, 2024

ATENTIE: Diabetul afecteaza dintii – Cum explica medicii acest lucru

Distribuie:

Publicat:

Persoanele diabetice sunt mai susceptibile să dezvolte infecţii orale. De aceea, pacienţii trebuie să acorde o atenţie sporită îngrijirii danturii, pentru ca problemele stomatologice să nu aibă consecinţe grave asupra sănătăţii.

„Diabetul, fiind o afecţiune metabolică, afectează circulaţia sangvină, în special pe cea periferică. Membrana internă a vaselor de sânge de calibru mic (al capilarelor) este afectată, nu se mai regenerează pe măsură şi vasele devin fragile. Dereglarea vascularizării periferice afectează gingiile, dezvoltând parodontopatii: gingiile se inflamează, sângerează, sunt moi, prezintă frecvent ulceraţii,“ explică medicul stomatolog Oleg Gorea, potrivit clicksanatate.ro

Ce probleme pot să apară

Deoarece diabetul reduce rezistenţa corpului la infecţii, persoanele cu această afecţiune riscă să facă gingivită, o inflamaţie a gingiilor cauzată, de obicei, de prezenţa bacteriilor în placa bacteriană sau a tartrului (piatră pe dinţi). Fără controale dentare regulate şi în lipsa unei igiene riguroase, placa bacteriană invadează suprafaţa dentară subgingivală, inflamând şi mai tare gingia.

Persoanele cu diabet au un risc crescut să sufere şi de parodontoză, o infecţie a gingiei, care atacă rădăcina dinţilor. Boala parodontală poate duce la dificultăţi în mestecarea alimentelor şi chiar la pierderea dinţilor. Aceasta se instalează lent, fără simptome evidente. Afecţiunea este agravată de fumat, de consumul de alcool, de placa bacteriană, de tartru şi de igienă orală precară.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img