News Flash:

Atentie! E oficial- Iata cum se va calcula dobanda incepand din luna mai

2 Aprilie 2019
772 Vizualizari | 0 Comentarii
Prim riile mari fac credite la banc 538x332

E oficial! Noile condiții pentru credite au fost făcute publice, vineri, urmând să intre în vigoare de la 2 mai 2019.

Noua OUG a Guvernului ce fixează noi condiții de acordare a creditelor va intra în vigoare de la 2 mai 2019. Pentru cei cu credite în derulare, ei pot apela doar la refinanțare pentru a beneficia de noua formulă.

Noua formulă de stabilire a dobânzii variabile nu se va mai baza pe ROBOR-ul și va fi calculată pe acest sistem:

Pentru creditele în valută dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă EURIBOR/LIBOR la o anumită perioadă, în funcție de valuta creditului, la care creditorul adaugă o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.

Pentru creditele în lei: dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Acest nou indice la creditele în lei va fi afișat în fiecare zi, de luni până vineri pe site-ul Băncii Naționale a României.

Noul tip de calcul al indicelui nu-i va avantaja neapărat nici pe cei care se vor împrumuta pentru prima dată, având în vedere că marja de dobândă care intră în componența dobânzii variabile va crește ca urmare a acestei modificări.

Asociația Credere pentru Informarea, Consilierea și Educarea Consumatorilor critică costurie implicate de refinanțare, conform unei comunicări referitoare la proiectul de OUG.

„Pe cale de consecință, consumatorii care au un contract de credit în derulare vor putea beneficia de trecerea la noul indice de referință doar dacă refinanțează respectivul credit, ceea ce presupune nu doar o reanalizare a situației veniturilor consumatorilor și reevaluarea garanțiilor (dacă este cazul), dar și costuri suplimentare însemnate care țin de procesul de refinanțare”, potrivit Asociației.

OUG 19 prevede ca în cazul unei cereri de refinanțare sau de modificare a contractului (varianta subsecventă, de mai sus), atunci banca trebuie să răspundă în cel mult 60 de zile de la data formulării solicitării de către cel împrumutat.

Calcularea dobânzii variabile la creditele în lei și în valută sunt cuprinse în OUG nr.19/2019, publicată vineri în Monitorul Oficial. Modificările pe care le aduce se vor aplica în principal creditelor contractate după 2 mai 2019. Dar și cei deja împrumutați pot să încerce aplicarea lor, tot din mai.

„Prevederile intră în vigoare la data de 2 mai 2019 și se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum și refinanțării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulare la această dată”, prevede OUG 19, citat de dcbusiness.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0829 (s) | 24 queries | Mysql time :0.029185 (s)