vineri, 29 martie, 2024

ATENTIE la infectiile care te pot lasa fara auz! Care sunt cauzele mastoiditei si cum se trateaza

Distribuie:

Publicat:

Mastoidita este o infecţie bacteriană a osului mastoid, localizat în spatele urechii. Durerea de ureche, tulburările de auz, secreţiile neobişnuite din ureche, febra şi durerile de cap se numără printre simptomele comune ale acestei afecţiuni cauzate, de regulă, de otita netratată, o altă infecţie a urechii.

În lipsa unui tratament prompt, care constă de obicei în administrarea de antibiotice, rareori fiind necesară intervenţia chirurgicală, există riscul ca infecţia să se răspândească şi să cauzeze complicaţii precum tulburări severe de auz, cheaguri de sânge, abces cerebral sau chiar meningită. Din acest motiv, este important ca simptomele să nu fie ignorate şi pacientul să se adreseze medicului cât mai curând pentru un diagnostic corect şi un tratament eficient, scrie csid.ro.

Mastoidita: simptome

Simptomele mastoiditei, acută sau cronică, sunt specifice infecţiilor urechii şi includ:

Durere pătrunzătoare în ureche sau în jurul acesteia (otalgie)

Secreţii purulente urât mirositoare din ureche (otoree)

Febră sau/şi frisoane

Umflarea şi înroşirea pielii în spatele urechii

Tulburări de auz, ţiuituri în ureche

Dureri de cap

Iritabilitate

Crize de plâns, lovirea zonei dureroase, tragerea de urechi (în cazul copiilor mici)

Insomnie

Ameţeală sau vertij

În lipsa unui tratament rapid, mastoidita poate favoriza apariţia unor complicaţii severe, precum:

Pierderea permanentă a auzului

Paralizie facială

Infecţie osoasă (osteomielită)

Inflamaţie canalelor urechii interne (labirintită)

Formarea de cheaguri de sânge (tromboza sinusului cavernos)

Abces cerebral sau intracranian

Meningită

Mastoidita: cauze

Cea mai frecventă cauză a mastoiditei este otita acută netratată. Mai rar, mastoidita poate fi cauzată şi de o tumoare benignă numită coleastom, un chist localizat în urechea medie care împiedică drenajul apei sau al lichidelor de la nivelul urechii.

Mastoidita: diagnostic

Diagnosticul de mastoidită se stabileşte pe baza examenului clinic – care constă în examinarea canalului auditiv cu ajutorul unui otoscop şi a structurilor din urechea internă –, completat de investigaţii precum: CT, IRM, radiografie cerebrală, teste de sânge (hemoleucogramă completă), audiometrie, cultură de secreţie din ureche etc.

Mastoidita: tratament

Mastoidita este o afecţiune care nu poate fi tratată acasă, cu remedii naturale. Singurul tratament eficient constă în administrarea de antibiotice (capsule sau intravenos), la recomandarea medicului. Dacă acestea nu au efect, medicul poate decide efectuarea unei miringotomii, care constă în drenarea secreţiei purulente din urechea internă, sau a unei mastoidectomii (rezecarea ţesuturilor infectate ale osului mastoid).

Pentru ameliorarea temporară a simptomelor mastoiditei (dureri, febră) sunt recomandate acetaminofenul, ibuprofenul. Aspirina nu trebuie administrată copiilor şi adolescenţilor, deoarece creşte riscul de sindrom Reye.

De asemenea, se recomandă purtarea de dopuri de protecţie la duş, piscină etc., aplicarea de comprese calde pe zona dureroasă, hidratarea cu minimum 2 litri de apă zilnic, odihna şi evitarea călătoriilor cu avionul.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img