News Flash:

Atentie la paracetamolul luat in timpul sarcinii!

29 Septembrie 2014
1149 Vizualizari | 0 Comentarii
Expunerea copiilor la actiunea paractamolului in stadiu intrauterin creste probabilitatea de dezvoltare mai tarziu in cursul copilariei a sindromului ADHD (acronimul locutiunii din engleza Attention Deficit Hyperactivity Disorder), o tulburare caracterizata de deficit de atentie si hiperactivitate. Potrivit Mediafax, savantii neo-zeelandezi ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat datele obtinute in urma unui studiu efectuat pe 871 de copii europeni, in cadrul caruia au fost masurate dificultatile comportamentale si simptomele de ADHD pentru copii cu varsta intre sapte si 11 ani.

Cercetatorii au urmarit sa vada daca exista asocieri intre folosirea in timpul sarcinii a unor medicamente ca paracetamol, aspirina si antibiotice, dar si a medicametelor impotriva aciditatii gastrice asupra sanatatii si dezvoltarii copiilor. Astfel, ei au constatat ca aproape jumatate dintre mamele copiilor din studiu luasera paracetamol in timpul sarcinii, iar copiii acestor femei prezentau un risc mai mare de a dezvolta sindromul deficitului de atentie si alte probleme de comportament. Utilizarea celorlalte medicamente nu a fost legata de diferente majore de comportament la copii, precizeaza cercetatorii.

"Descoperirea potrivit careia chiar si dozele mici de paracetamol (indicate de numarul de saptamani de expunere a fatului la actiunea medicamentului) pot afecta comportamentul copilului sapte ani mai tarziu este alarmanta deoarece paracetamolul este cel mai des folosit medicament in perioada prenatala", a declarat doctorul John Thompson, liderul echipei de cercetare, conform Mediafax.

Studiul nu a beneficiat insa de date referitoare la persistenta sindromului deficitului de atentie si in perioada pubertatii, nici la informatii referitoare la faptul ca parintii au suferit sau nu de ADHD. De asemenea, cercetarea nu a beneficiat de informatii despre tipul de dozare a medicamentului si in care trimestru al sarcinii au luat mamele paracetamol. „Este nevoie de cercetari suplimentare pentru a avea o evaluare mai precisa a riscurilor si consecintelor administrarii de analgezice in timpul sarcinii“, a subliniat John Thompson. Sindromul ADHD se manifesta prin dificultati de concentrare si de indeplinire a unor sarcini complexe, copiii afectati avand dificultati in a sta linistiti si prezentand un comportament impulsiv. Cercetarea specialistilor de la Universitatii din Auckland, Noua Zeelanda, vine sa sutina un studiu danez publicat anul acesta care a descoperit o legatura intre acest analgezic folosit pe scara larga si o serie de probleme de comportament.

expunerea copiilor paractamolului stadiu intrauteri
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012608 (s)