joi, 28 martie, 2024

Atentie mare! Incepand de astazi, ortodoxii vor intra in postul unei mari sarbatori! Ce nu ai voie sa faci

Distribuie:

Publicat:

Romanii ortodoxi vor intra, in aceasta zi, in postul Sfintilor Petru si Pavel. Postul se intinde pe o perioada de 26 de zile, acesta se va termina pe data de 29 iunie. Saptamanile de post se numesc, in poporul roman, Postul Sanpetrului. Postul este randuit de Biserica Ortodoxa Romana in cinstea celor doi apostoli, dar si in amintirea postului tinut de cei doi inaintea fiecrui act important realizar. Postul mai era numit si Postul Cincizecimii, aceasta denumire se datoreaza Pohorarii Sfantului Duh, care s-a pohorat peste Sfintii Apostoli. Prima marturie despre acest post dateaza din secolul al IV- lea si era scris in Constitutiile Apostolice. In anii ce urmeaza, gasim informatii despre acest post la Sfantul Atanasie cel Mare, dar si la Teodoret, episcopul Cirului. La inceput, postul era tinut doar de catre preoti, monahi, calugari, dar mai tarziu acesta a inceput sa se extinda la toata populatia

Incepe in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, deoarece inceputul lui este in functie de data variabila a Sfintelor Pasti. Anul acesta postul incepe pe 3 iunie si tine pana in ziua de 29 iunie. Acest post incepe intotdeauna in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii – Pogorarea Sfantului Duh.

Dezlegare la peste
In Biserica ortodoxa exista zile de post in care s-a randuit de catre Sfintii Parinti sa se faca dezlegare la peste. Dezlegarea, adica permisiunea de a trece peste anumite prescriptii, voia de a face ceva, inseamna consumarea mancarurilor de post, plus untdelemn, vin si peste, insa oprirea de la hrana cu carne, branza, lapte si oua. Traditia crestina spune ca se mananca peste deoarece este alimentul pe care Iisus Mantuitorul l-a mancat. Dupa Inviere, Iisus a mancat peste fript si fagure de miere ca sa-si incredinteze ucenicii ca a Inviat. Pestele are o simbolistica aparte in lumea crestina. In traditia bisericii, in primul secol, atunci cand crestinii erau prigoniti, ei puneau simbolul pestelui pe case sau porti pentru a se recunoaste unii pe altii. Toti cei care au tinut post au dezlegare sa manance peste. Este un fel de rasfat pentru a marca aceasta mare sarbatoare cu bucurie in suflet si cu belsug pe masa. Bucuria pe care o traim participand la slujba se reflecta apoi in bucuria de a sta la masa“, explica parintele Paul Tudorache, paroh la biserica Sf. Cuvioasa Parascheva.

Discipolii lui Iisus, sarbatoriti pe 29 iunie
Ziua de 29 iunie in care se sarbatoresc Sfintii Petru si Pavel marcheaza miezul verii agrare si perioada secerisului. Cei doi apostoli sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, in anul 67, in timpul prigoanei crestine declansate de imparatul roman Nero. Petru si Pavel sunt considerati discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la raspandirea crestinismului in lume. Tot pe 29 iunie se termina postul tinut in cinstea celor doi apostoli, numit in popor Postul Sanpetrului. Originar din Betsaida Galileii, Sfantul Apostol Petru a fost fratele Sfantului Apostol Andrei si pescar ca toti cei din familia lui. Primind indemnul adresat de Hristos de a-L urma, isi paraseste meseria, dedicandu-se propovaduirii Evangheliei. Numele sau iudeu era Simon, nume pe care Iisus il schimba in Chefa sau Petru, adica piatra, aluzie la credinta sa puternica.

Patroneaza caldura si ploaia
Sfantul Petru este patronul agriculturii si raspunde de starea recoltelor, patroneaza caldura si ploaia si pedepseste cu tunete si grindina pe cei ce-l nesocotesc. Se zice ca atunci cand Sfantul Petru plesneste din bici sar din acesta scantei care, odata cazute pe pamant, se transforma in licurici. O alta legenda populara spune ca atunci cand oamenii se indeparteaza de credinta, Sanpetru cheama balaurii si incepe sa porneasca grindina asupra acestora, maruntind-o, ca sa nu-i puna pe oameni in mare pericol. Sanpetru poate fi vazut de pamanteni la miezul noptii, cand se deschide pentru o singura clipa cerul, stand la masa imparateasca in dreapta lui Dumnezeu. Sanpetru este cel mai cunoscut "sfant" al Calendarului popular. Importanta sarbatorii este subliniata de postul care o precede, Postul lui Sanpetru, care, spre deosebire de Postul Pastelui, Postul Craciunului si Postul Sf. Marii, are numar variabil de zile. Local, sarbatoarea era anuntata de anumite repere cosmice si terestre: aparitia licuricilor, amutitul cucului si altele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img