vineri, 29 martie, 2024

Atentie maxima! Daca ai primit acest mesaj pe computerul tau, suna imediat la politie

Distribuie:

Publicat:

O ieseanca a fost pacalita de hoti printr-o metoda ajunsa recent si in Iasi • Au lasat-o imediat fara cateva sute de lei, dupa ce au amagit-o prin telefon mai bine de o ora • Iata in cine au pozat infractorii si cum au reusit sa o pacaleasca pe aceasta femeie • Acestea sunt principalele lor tinte • Cum actioneaza si ce le cer victimelor • Totul este foarte bine pus la punct si se cauta mai ales persoanele in varsta, care au acces la internet si la calculatoare care functioneaza cu sistemul de operare Windows • De-a lungul timpului au fost facute mai multe sesizari, de catre persoane care au fost luate in vizor de catre hoti

O femeie in varsta de 68 de ani, din judetul Iasi, a fost pacalita de catre hoti printr-o metoda care este din ce in ce mai raspandita in Romania, dar si in judetul Iasi. Aceasta a cazut prada hackerilor care au reusit sa-i ia femeii suma de 500 de lei, fara prea mare efort, convingand-o ca este strict necesar sa achite suma solicitata, pentru ca laptopul ei sa fie deblocat.

In prima instanta, pe laptopul victimei apareau mai multe mesaje, aparent de la Microsoft, prin care era instiintata ca sistemul de operare este in pericol si ca cei de la Microsoft primesc diverse mesaje de atentionare. Nu dupa prea mult timp, ieseanca a fost apelata telefonic, de pe un numar de Bucuresti, pentru a primi sfaturi si pentru a i se explica pasii pe care trebuie sa-i urmeze.

"Am fost apelata de un numar de la noi din tara. Cu toate acestea, prima oara am stat de vorba cu cineva care vorbea engleza, iar apoi mi-au dat la telefon un operator care vorbea in romana. Mi-au spus ca laptopul meu are o problema, ca sistemul de operare nu este unul conform standardelor, ca este piratat si ca trebuie sa achit o suma de bani si sa urmez mai multe instructiuni telefonice, pentru ca computerul meu sa nu fie blocat. Probabil ca m-am speriat, pentru ca eu folosesc foarte mult calculatorul, am foarte multe documente in el si chiar nu puteam sa inchid mesajele de avertizare care apareau pe ecran", povesteste E.S., ieseanca pacalita de hackeri.

Chiar hotii i-au rezolvat problema

Aceasta metoda de inselaciune este foarte bine pusa la punct, mai ales ca persoana care se afla la celalalt capat al firului dedica foarte mult timp pentru rezolvarea problemei. Astfel, ieseanca a stat de vorba la telefon mai mult de un ceas, iar infractorii au revenit cu telefoane pentru a vedea daca problema a fost remediata.

"Am stat de vorba la telefon cu acea persoana cred ca mai bine de un ceas. Mi-a explicat mai multi pasi pe care trebuie sa-i urmez, iar eu am facut exact ce mi-au spus. Am introdus o parola, nu pot sa va spun exact ce m-au pus sa fac, pentru ca, sincer, nu-mi mai amintesc toti pasii. Dupa mai bine de o ora in care am facut tot ce mi-au cerut, am incheiat conversatia telefonica, dar au revenit cu un telefon pentru a se asigura ca totul merge asa cum trebuie. Probabil voiau sa fie cat mai credibili. Totodata, am efectuat si plata pentru a primi acel cod prin care deblocam calculatorul", mai spune ieseanca.

Cum si-a dat seama ca a fost pacalita

Dupa ce problema a fost rezolvata, femeia i-a povestit fiului sau prin ce a trecut si i-a spus cum a fost contactata de "reprezentantii" Microsoft. Atunci, acesta si-a dat seama ca este vorba despre o inselatorie vazand, cel mai probabil, si celelalte cazuri care au existat la nivelul tarii.

"Cand i-am povestit fiului meu ce am facut, si-a dat seama ca a fost vorba despre o pacaleala, mai ales ca el lucreaza si in IT, a fost plecat o buna perioada de timp din tara. Pe moment s-a infuriat, dar si-a dat seama ca nu aveam de unde sa stiu aceste lucruri. Cred ca e important ca toata lumea sa cunoasca lucrurile astea, pentru ca sigur vor mai incerca aceasta metoda si cu altii", incheie E.S.

Conform statisticilor realizate de Microsoft, printr-un studiu global, se pare ca una din zece persoane atacate cade in capcana hotilor. Totodata, compania atrage atentia ca niciodata nu trimite astfel de anunturi, fara ca ele sa fie solicitate de catre client.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img