marți, 19 martie, 2024

ATENTIE! Nu face asta pe canicula!

Distribuie:

Publicat:

NU consuma alimente reci

Desi foarte tentante, inghetata sau produsele tinute la frigider nu fac bine corpului. Desi tentatia este mare, produsele alimentare reci, in general inghetata sau bauturile cu gheata trebuie evitate.
Chiar si apa trebuie consumata la temperatura camerei. Chiar daca pe moment, atunci cand bem un pahar cu apa rece ca gheata, senzatia este de racorire, aceasta este urmata, la fel de brusc, de o crestere si mai mare a temperaturii corpului decat inainte de a bea sau de a manca rece. De ce? Ei bine, atunci cand corpul nostru este nevoit sa proceseze alimente sau bauturi foarte reci, el se foloseste de rezervele de energie pentru a le metaboliza, or, arderile dau, evident, caldura.

NU consuma alcool

Desi multi se gandesc sa se racoreasca cu o bere rece, la terasa, alaturi de cativa amici, specialistii spun ca nu o deloc o idee buna. In general alcoolul ar trebui evitat, fie ca e vorba de bere, vin sau alte bauturi, pentru ca acestea favorizeaza deshidratarea si ingreuneaza lupta corpului uman cu caldura din aceste zile toride.

NU consuma cafea sau bauturi carbogazoase

Nici cafeaua sau racoritoarele ce contin cafeina si mult zahar nu sunt indicate – cafea, cola sau alte sucuri carbogazoase. Motivul? Acestea sunt diuretice si accelereaza procesul de eliminare a apei din organism.

NU consuma zahar

Alimentele bogate in zahar favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Daca simti nevoie de dulce, mananca fructe! Pepenele verde, de exemplu, este un adevarat deliciu culinar, un aliment foarte satios, detoxifiant, o explozie de vitamine si extrem de hidratant. Contine 90% apa!
In schimb. atunci cand temperaturile sunt ridicate, mancarurile picante sunt recomandate deoarece ajuta la transpiratia corpului, de fapt metoda prin care acesta isi mentine un nivel optim din punct de vedere al caldurii.

NU consuma alimente sarate

Consumul de sare in cantitati mare favorizeaza retinerea apei in organism, ceea ce nu inseamna ca vei fi mai hidratat, ci poti determina agravarea simptomelor in cazul unor boli cronice, cei mai expusi fiind bolnavii cu afectiuni cardiovasculare si respiratorii. In perioada caniculara, cresterea tensiunii arteriale este unul dintre principalele motive pentru o vizita inopinata la doctor!

NU consuma alimente bogate in grasimi.

Alimetele bogate in protein si grasimi sunt greu de digerat, consumarea lor pe canicula reprezinta o sursa suplimentara dee stres pentru organism.
Poate cel mai bun aliment in zilele calduroase ale anului este castravetele, care poate fi servit sub forma de sandwich cu maioneza si sare, spun cercetatorii de la Societatea Chimica Americana
Mancarurile bogate in cereale sunt de asemenea bune vara, deoarece ofera corpului un aport foarte bun de calciu si magneziu. Tocmai de aceea, painea cu cereale este indicata pentru perioadele calduroase, insa consumata cu moderatie.

NU uita aerul conditionat pe minim

Aerul conditionat, cel care confera oaza de racoare din mijlocul casei sau al biroului, e bine sa fie folosit cu prudenta. Statul in raza aparatului setat pe temperaturi cu mult mai scazute decat temperatura ambientala nu este recomandat. Nu te vei racori decat pe moment, insa risti sa te alegi cu o raceala de toata frumusetea!
Aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

NU-ti face de lucru in orele de foc

Daca este absolut necesar sa te expui la soare intre orele amiezii trebuie sa folosesti o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Evita activitatile in aer liber care necesita un consum mare de energie, cum ar fi mersul pe bicicleta, de exemplu.

NU face dusuri reci

Si in cazul dusurilor cu apa foarte rece, mecanismul este aproximativ acelasi ca in cazul consumului de alimente si de bauturi de la frigider. In momentul in care punem jetul de apa foarte rece pe pielea incinsa, se creeaza un mic soc termic. De fapt, atunci cand temperatura ambianta este foarte ridicata, sensibilitatea noastra la frig este modificata.. De fapt, organismul va lupta impotriva frigului, incalzindu-se. Cele mai eficiente sunt dusurile caldute, fara a ne sterge de apa.

SURSA: revistablogurilor.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img