joi, 18 aprilie, 2024

ATENTIE! Primarii din TOATA tara se revolta! Romania la un pas de blocaj TOTAL

Distribuie:

Publicat:

Incepand cu 1 octombrie 2017, autorizatiile de securitate la incendiu au devin obligatorii. Cu doar o zi inainte a avut loc un incendiu puternic la un azil de batrani din Capitala, care a determinat autoritatile sa anunte ca vor aplica strict legea. In aceste conditii, sute de institutii publice si private din fiecare judet risca sa fie inchise. Primarii se pregatesc de un protest masiv daca Guvernul nu intervine sa relaxeze conditiile de dobandire a autorizatiilor de securitate la incendiu.
Conform prevederilor legale, punerea in functiune fara obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu a constructiilor si amenajarilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrari de modificare/schimbare de destinatie atrage dupa sine aplicarea de amenzi cuprinse intre 20.000 si 50.000 de lei. In cazul in care e constatata incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situatii de urgenta pot decide oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor. Aceasta sanctiune nu este conditionata de existenta autorizatiei de securitate la incendiu. Mai mult, in cazul unui incediu cu victime, primarii pot suporta consecinte penale.
In ciuda eforturilor depuse de firmele private si de autoritatile publice, ordonanta data de Guvernul Ciolos dupa tragedia din clubul Colectiv, prin care s-au stabilit noile norme de obtinere a autorizatiilor de securitate la incendiu, s-a dovedit aproape imposibil de pus in aplicare. Investitiile necesare sunt uriase, iar daca agentii economici privati au incercat sa faca rost de banii necesari, autoritatile publice nu dispun de fonduri. Doar in Bucuresti, pentru obtinerea autorizatiilor pentru scoli, ar fi necesare investitii de peste 100 de milioane de euro. In aceste conditii, primarii din toata tara se mobilizeaza pentru a solicita modificarea legii sau prorogarea termenelor, in caz contrat putandu-se ajunge la situatia in care majoritatea scolilor si spitalelor sa fie inchise, iar mii de firme sa se trezeaza peste noapte cu activitatea suspendata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img