joi, 25 aprilie, 2024

ATENTIE: Semnele care ar putea anunta dementa inainte ca boala sa debuteze/ STUDIU

Distribuie:

Publicat:

O nouă modalitate de a prezice riscul de demență cu ani înainte de un diagnostic clinic ar putea fi viabilă, potrivit rezultatelor unor cercetări publicate în februarie 2021.

Demența poate apărea la orice vârstă, dar afectează în primul rând persoanele cu varsta de peste 65 de ani; este de obicei cauzată de modificări anatomice la nivelul creierului, are debut lent și este, în general, ireversibilă. Prognosticul precoce al vârstnicilor cu risc crescut pentru afectare cognitivă ușoară amnestică, utilizând neuromarcatori neinvazivi și sensibili, este esențial pentru prevenirea precoce a bolii Alzheimer

Riscul de demență ar putea fi depistat de timpuriu

Un studiu publicat în Journal of Alzheimer’s Disease de către cercetătorii de la Universitatea din Kentucky stabilește ceea ce cred ei că este o nouă modalitate de a prezice riscul de declin cognitiv cu ani întregi înainte de un diagnostic clinic, scrie doc.ro.

Se pare că măsurătorile directe ale semnăturilor creierului în timpul activității mentale sunt predictori mai sensibili și mai exacți ai declinului memoriei decât testele comportamentale standard actuale. Multe studii au măsurat ritmurile electrofiziologice în timpul odihnei și somnului pentru a prezice riscul de Alzheimer, însă studiul de față demonstrează că predicții mai bune ale riscului cognitiv al unei persoane pot fi făcute atunci când creierul este provocat printr-o sarcină care implică folosirea memoriei.

Atunci când, de exemplu, caută o mașină într-o parcare mare, persoanele în vârstă fac din ce în ce mai multe greșeli și au nevoie de mai mult timp pentu a o găsi decât tinerii, din cauza îmbătrânirii creierului. Undele cerebrale asociate cu acel tip de sarcină de memorie zilnică diferă la persoanele în vârstă normale din punct de vedere cognitiv și la cele cu pierderi de memorie și demență.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img