vineri, 29 martie, 2024

ATENTIE: Tensiunea mare poate afecta creierul – De ce e important sa te tratezi imediat ce apar simptome ale tensiunii crescute

Distribuie:

Publicat:

Tensiunea mare care nu este ținută sub control, la orice vârstă, poate crește semnificativ riscul de Alzheimer sau altă formă de demență.

Un nou studiu publicat în revista Hypertension arată că inclusiv persoanele cu vârste tinere care au hipertensiune și nu respectă tratamentul recomandat de medicul cardiolog prezintă acest risc de declin cognitiv.

Cercetătorii care au realizat studiul spun că inclusiv valorile ușor crescute ale tensiunii arteriale la vârstă mijlocie pot accelera degradarea celulelor cerebrale.

Tensiunea ținută sub control reduce declinul cognitiv

În Statele Unite, aproape jumătate dintre adulți au tensiunea mare și doar unul din patru ține sub control această afecțiune, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Am descoperit că tensiunea mare ținută sub control prin medicație și schimbarea stilului de viață – regim alimentar, mișcare, evitarea consumului excesiv de alcool și renunțare la fumat – reduce sau previne acest declin cognitiv asociat maladiei Alzheimer. De aceea este important ca hipertensiunea să fie diagnosticată la timp și tratată eficient, a declarat Sandhi Maria Barreto, autorul studiului și profesor de medicină la Universidade Federal de Minas Gerais din Belo Horizonte, Brazilia.

Barreto și colegii ei au analizat date provenind dintr-un studiu realizat pe un eșantion de peste 7.000 de persoane adulte din Brazilia, cu vârsta medie de 59 de ani la debutul cercetării. Toți participanții au fost monitorizați pe o perioadă de 4 ani și au fost supuși anumitor teste care măsurau capacitatea de memorare, abilitățile motrice și limbajul.

Astfel, cercetătorii au observat că persoanele hipertensive care nu erau aderente la tratamentul recomandat prezentau o degradare mai rapidă a funcțiilor cognitive decât cele care respectau indicațiile terapeutice.

Nu este primul studiu care arată legătura între tensiunea mare și riscul de demență, însă acesta vine cu noutatea că inclusiv persoanele de vârste tinere care au această condiție medicală de puțin timp pot avea un risc mai crescut de a se confrunta cu tulburări cerebrale la bătrânețe.

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img