joi, 25 aprilie, 2024

Atentie! Toti soferii sunt vizati! Se vor aplica cinci schimbari legislative, incepand de duminica

Distribuie:

Publicat:

Toti conducatorii auto sunt vizati! Cinci schimbari radicale se aplica de duminica, 20 mai. Unele dintre acestea vizeaza oamenii de afaceri, iar altele, persoanele fizice. Incepand cu data de 20 mai, procedura de notificare a schimbarii proprietarului unei masini se va modifica. De asemenea, vor aparea noi reguli la verificarea transportatorilor rutieri. Mai mult, se vor petrece si unele schimbari in privinta la inspectiei tehnice periodice (ITP). In momentul in care cumpara o masina la mana a doua, noul proprietar va fi obligat sa anunte autoritatile in 90 zile, in loc de 30 de zile, cum este in prezent. In caz contrar, poate primi amenzi de pana la 2.900 de lei.

Cinci modificari importante ce vor avea loc in aceasta duminica

1. Cumparatorii masinilor second-hand vor risca amendarea daca nu anunta tranzactiile
Atunci cand se schimba proprietarul unei masini, Codul rutier va stabili, incepand cu data de 20 mai 2018, o perioada mai mare in care noul proprietar sa fie obligat sa notifice autoritatilor tranzactia – 90 de zile, in loc de 30 de zile, cum este acum. In lipsa notificarii, inmatricularea automobilului va fi suspendata automat, astfel ca persoana care va circula cu acesta va risca o amenda de pana la 2.900 de lei, precizeaza avocatnet.ro.

2. Inmatricularea autoturismelor, suspendata automat la expirarea ITP-ului
Tot din 20 mai, expirarea ITP-ului unui autoturism va echivala cu suspendarea automata a inmatricularii. Astfel, soferii care vor circula in continuare cu respectivul automobil vor risca o amenda pentru lipsa ITP-ului valabil si una pentru condusul in timpul suspendarii inmatricularii, totalul putand sa ajunga la 5.800 de lei.

3. Masinile vor trece de ITP doar cu defecte mici
In urma fiecarei verificari tehnice, autovehiculele vor trece de inspectie doar daca au, in cel mai rau caz, defecte mici, potrivit unei alte noutati legislative care se va aplica de duminica. Practic, categorizarea deficientelor in minore, majore si periculoase va reprezenta o noutate pentru legislatia ITP de la noi.

4. Transportatorii rutieri, controlati in functie de cat de bune sunt vehiculele pe care le folosesc
Companiile de transport rutier de marfuri si de persoane vor fi clasificate de autoritati, incepand din 20 mai 2018, in functie de gradul de risc al vehiculelor pe care le folosesc. Astfel, transportatorii incadrati la risc ridicat vor fi controlati mai des si mai riguros.

5. Statiile ITP vor trebui sa-si inregistreze video activitatea
A cincea schimbare majora din domeniul auto face referire la statiile ITP. De duminica, acestea vor fi obligate mai nou sa-si inregistreze video activitatea desfasurata. Masura ar fi trebuit sa se aplice de ceva timp, insa a fost amanata de autoritati. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img