joi, 28 martie, 2024

Au inceput si protestele la Moscova, in fata sediului FSB: Se cere eliberarea lui Aleksei Navalnii

Distribuie:

Publicat:

La Moscova, susţinătorii lui Aleksei Navalnîi se adunau la ora loală 12.00 (11.00, ora României) în faţa sediului serviciilor ruse de securitate FSB, în Piaţa Lubianka, unde autorităţile – care consideră aceste adunări drept ilegale – preconizau să limiteze accesul pe mai multe străzi şi să închidă şapte staţii de metrou.

Primăria Moscova a anunţat, la rândul său, că restaurantele şi magazinele din centrul capitalei rămân închise duminică şi că traseul autobuzelor a fost modificat, scrie agerpres.ro.

Aceste adunări au loc în urma unei prime zile de manifestaţii, sâmbăta trecută, la care au luat parte zeci de mii de ruşi în întreaga Rusie şi care s-a soldat cu 4.000 de arestări şi deschiderea a 20 de dosare penale.

Autorităţile ruse şi-au multiplicat în zilele dinaintea manifestaţiilor de duminică avertismentele la adresa susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi.

Poliţia a ameninţatcă manifestanţii pot fi inculpaţi de ”revolte în masă”, în cazul în care adunările degenerează în violenţe.

”Jandarmul” rus al telecomunicaţiilor Roskomnadzor a anunţat la rândul său că va sancţiona reţele de socializare care au lăsat online mesaje care încurajează, în opinia sa, minorii să participe la manifestaţii.

Cel puţin 519 persoane au fost reţinute duminică de poliţia rusă într-o nouă zi de manifestaţii la care se cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, a transmis ONG-ul OVD-Info, specializat în monitorizarea protestelor, relatează AFP şi Reuters.

Potrivit sursei, arestările au avut loc în cel puţin 35 de oraşe. Forţele de poliţie au blocat accesul în mai multe zone centrale pentru a-i împiedica pe protestatari să se reunească.

Citește și: Controale-fulger ale Poliției Capitalei! DGPMB a descins în două restaurante și le-a amendat!

Autorităţile au avertizat că mitingurile nu sunt autorizate şi că poliţia va interveni împotriva lor.

La Moscova, oficialităţile au anunţat că în jur de 300 de persoane iau parte la o adunare neautorizată de susţinere a lui Aleksei Navalnîi, a relatat agenţia TASS, preluată de Reuters.

Susţinători ai lui Aleksei Navalnîi manifestează duminică în Rusia într-o nouă zi de proteste pentru a cere eliberarea opozantului încarcerat, în pofida presiunilor în creştere din partea autorităţilor, care şi-au înmulţit avertismentele şi procedurile judiciare.

În Extremul Orient şi în Siberia, au avut loc adunări în mai multe oraşe, precum Omsk, Vladivostok, Habarosvk, Novosibirsk şi Tomsk.

Politicianul de opoziție a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors la Moscova din Germania, unde se recuperase după o a fost otrăvit vara trecută. El îl acuză pe Putin că și-a ordonat crima, ceea ce Kremlinul neagă.

Poliția a declarat că protestele nu au fost autorizate și că va interveni, la fel ca în weekendul trecut. Peste 4.000 de persoane au fost reținute săptămâna trecută, potrivit OVD-Info, un grup de monitorizare a protestelor.

În Vladivostok, poliția a împiedicat protestatarii să intre în centrul orașului, forțându-i să se mute pe malul mării.

Înregistrările video au arătat protestatarii scandând „Putin este un hoț” în timp ce mergeau pe gheață la temperaturi de aproximativ -13 grade Celsius.

În Tomsk, orașul siberian pe care l-a vizitat Navalnîi înainte de a se prăbuși brusc în timpul unui zbor intern în august anul trecut, manifestanții s-au adunat în fața unei săli de concerte și au scandat „Eliberați-l!” și a ridicat steaguri rusești.

OVD-Info a declarat că poliția a reținut până acum 465 de persoane, dintre care 108 în Vladivostok.

Zeci de oameni din orașul Yakutsk din estul siberian au manifestat la temperaturi de -42 de grade Celsius.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img