miercuri, 17 aprilie, 2024

AUDIOTECA ȘEHEREZADEI DINCOLO DE GRATII

Distribuie:

Publicat:

Asociaţia Culturală „Vis-a-vis”, în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Radio România Cultural lansează proiectul „Audioteca Şeherezadei”.
     
Începând cu data de 17 iulie 2017, în 10 penitenciare din România, deţinuţii vor asculta, la staţiile  radio cu circuit închis, fragmente din opere literare româneşti şi universale, un adevărat mozaic cultural transpus în lectura şi interpretarea actriţei şi iniţiatoarei proiectului, Adriana Moca. Astfel, pentru început, peste 5.000 de persoane private de libertate din penitenciarele Aiud, Botoşani, Bucureşti-Jilava, Bucureşti Rahova, Iaşi, Codlea, Slobozia, Timişoara, Tulcea și Vaslui vor audia fragmente din opere literare precum „Jurnalul fericirii”, „Cuvânt împreună despre rostirea românească”, „De profundis”, „Stima de sine”, „Nautilus”, „Arta de a iubi”, „La ţigănci”, „Romeo şi Julieta” – acestea fiind doar câteva dintre cele 30 de titluri ce fac obiectul emisiunilor audio care vor fi difuzate, în spatele gratiilor, în perioada iulie-decembrie 2017. „Încercăm să aducem în spaţii închise valori morale şi culturale înalte care ar putea să contribuie la diminuarea tendinţelor de infracţionalitate ale persoanelor private de libertate. În acest sens, Şeherezada este un simbol al îmblânzirii prin ficţiune. Legenda spune că poveştile ei l-au vindecat de mânie pe regele Şahriar, oprind execuţiile fecioarelor condamnate la pieire. Am iniţiat acest proiect cu scopul de a încuraja lectura în general şi sper că va contribui la dobândirea unui capital minim de cultură şi competenţe de exprimare, pe care condamnatul le poate folosi pentru a-şi depăşi condiţia de cunoaştere, cu beneficii ulterior, in libertate.” a spus actriţa Adriana Moca, iniţiatoarea acestui proiect.       
    
Proiectul cultural „Audioteca Şeherezadei” va continua în această toamnă în mai multe şcoli şi licee din ţară, cu scopul de a promova cultura scrisă şi de a converti la lectură noi publicuri. Actiunea  îşi propune să provoace publicul tânăr, reticent faţă de lectură, să deprindă gustul cititului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img