News Flash:

Augustin Zegrean explica jocul constitutional, dupa refuzul lui Klaus Iohannis: sah mat pentru PSD

4 Ianuarie 2019
840 Vizualizari | 0 Comentarii
media 146242892886390400

Augustin Zegrean explica jocul constitutional, dupa refuzul lui Klaus Iohannis: sah mat pentru PSD

Fostul judecător al CCR, Augustin Zegrean, spune că președintele poate să refuze o numire ori de câte ori consideră că propunerea nu întrunește condițiile legale. De asemenea, potrivit lui Zegrean, nu este nicio dispoziție legală care să spună în ce termen trebuie să își motiveze refuzul Iohannis.

 

Augustin Zegrean consideră că președintele Klaus Iohannis este în cadrul dispozițiilor constituționale și nu i se poate reproșa nimic pentru că a refuzat propunerilor la ministerele Transporturilor și Dezvoltării Regionale, amânarea motivării deciziei nefiind reglementată prin lege.

Augustin Zegrean a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că, potrivit dispozițiilor CCR, președintele poate să refuze o numire ori de câte ori consideră că propunerea nu întrunește condițiile legale.

”Amândouă propunerile sunt prima dată făcute, pentru că nu au mai fost făcute pentru aceste posturi, deoarece nu erau vacante. Suntem la prima propunere, atât pentru postul de la Ministerul Transporturilor, cât și pentru cel de la Dezvoltare Regională, chiar dacă Lia Olguța Vasilescu a mai fost propusă, inițial, pentru Transporturi. Dar este altă propunere, este altceva. CCR spune că președintele poate să refuze o numire ori de câte ori consideră că propunerea nu întrunește condițiile legale. În Legea de organizare a Guvernului scrie cine poate fi ministru și cine nu, dar tot în decizia CCR se preia o altă formulare care spune că șeful statului poate să refuze și că nu se poate veni, nici într-un caz, cu aceeași propunere. În decizia CCR din 2008 se spune clar că nu se poate veni cu aceeași propunere dacă a fost respinsă o dată, pentru același minister. Președintele este în cadrul dispozițiilor constituționale, nu i se poate reproșa nimic pentru aceste refuzuri”, a spus Zegrean.

Acesta a subliniat că la DNA s-a venit cu aceeași propunere pentru funcția de șef al instituției, fiind în afara oricărei logici ”să faci o propunere, să fie respinsă și să revii cu aceeași propunere”.

”Nu se poate acest lucru. Ei spun că deciziile CCR trebuie respectate și că le respectă, dar am impresia că le respectă numai când le convine, când sunt în favoarea lor. Un om care nu se califică pentru postul de minuistru o dată, cum să vii cu același om? Ei spun că au 500.000 de membri, păi nu mai găsesc un alt membru pe care să îl propună?”, a mai spus fostul judecător al CCR.

În ceea ce privește anunțul șefului statului că va prezenta, ulterior, motivarea deciziilor de respingere a propunerilor pentru cele două ministere, Augustin Zegrean a explicat că nu este nicio lege care să stipuleze când trebuie să fie dată motivarea.

”Nu scrie în lege. În alte legi se scrie că, de exemplu, ÎCCJ trebuia să facă tragerea la sorți și 5 ani nu a făcut-o. Dacă scrie nu se face, darmite când nu scrie? Nu este nicio dispoziție legală care să spună în ce termen președintele trebuie să își motiveze refuzul. Sigur, este explicabil acest decalaj, pentru că i s-a reproșat președintelui că nu se grăbește cu numirile, dar azi șeful statului nu a mai stat să motiveze în scris. El are o motivare, doar că nu este scrisă, dar le-a dat verbal răsunsul ca ei să poată pregăti pe altcineva pentru aceste posturi. Nu cred că o vor face, vor insista pentru aceste posturi cu aceeași oameni și vor merge, din nou, la CCR. O vom lua, din nou, de la capăt”, a mai spus Zegrean.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor și Dezvoltării, și anume, Mircea Drăghici și Lia Olguța Vasilescu.

"Ieri am semnat decretele de revocare, care au fost și publicate, și s-a văzut încă o dată că decretele mele se publică în aceeași zi, ca să ne amintim de o discuție pe care am avut-o acum câteva zile. Nu am formulat încă un răspuns de refuz, fiindcă asta va fi, voi refuza propunerile înaintate de prim-ministru fiindcă aici avem și argumente de legalitate, dar avem și argumente de oportunitate. Echipa mea lucrează la această analiză, însă până la mijlocul săptămânii viitoare, voi da publicității motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de prim-ministru", a declarat Klaus Iohannis.

Administrația prezidențială anunța joi că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice. Totodată, președintele a semnat decretul de vacantare a postului de ministru al Transporturilor, după demisia lui Lucian Șova.

Cele două ministere funcționează cu miniștri demisionari de o lună. Premierul a anunțat, în urmă cu două zile, că președintele a informat-o că nu va accepta propunerile Lia Olguța Vasilescu (la Ministerul Dezvoltării) și Mihai Drăghici (la Transporturi).

O decizie a Curții Constituționale din 19 decembrie arată că șeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1348 (s) | 23 queries | Mysql time :0.081848 (s)