News Flash:

Aurul ROSU al Romaniei

27 Octombrie 2016
1594 Vizualizari | 0 Comentarii
Gurmanzii care vor descoperi in meniurilor unor restaurante bucate preparate cu sofran, trebuie sa fie atenti la pret atunci cand vor da comanda, caci aceasta planta este mai scumpa ca aurul. Un spaniol a investit zeci de mii de euro pentru procurarea pamanturilor in Romania, pentru a pune pe picioare o afacere profitabila.

Prin plantarea acestor flori folosite pentru condimentarea unor bucate traditionale ca paella sau risotto, va ridica Romania pe piata Europeana prin exportul luxosului sofran.

Originar din Orientul Mijlociu, sofranul creste acum si pe dealurile din Gorj. La fel de exotic precum condimentul, spaniolul Guzman Aparitio a cumparat 15 hectare de teren in comuna Bustunchin. Nu a inceput sa le cultive pe toate, pentru ca l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totusi rapid.

„In piata de desfacere, aici in Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul si in Europa este in jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, investitor spaniol.

Bucatarii confirma. Sofranul este lux si delicatesa. Spaniolii il folosesc la paella, careia ii da culoarea galben-rosiatica specifica. Italienii il adauga in celebrele lor risotto-uri, iar indienii il pun si la dulciuri.

„Este intr-adevar mai scump decat caviarul, decat vita kobe si decat aurul. Il folosim foarte rar, il folosim la mese speciale pentru ca are o aroma delicata si nu toata lumea stie sa aprecieze”, spune Claudia Turbatu, bucatar sef.

Desi se astepta sa nu aiba productie in primul an, spaniolul a recoltat din Gorj 200 de grame de sofran. Localnicii din Bustuchin, deveniti cultivatori de condiment exotic, sunt incantati. Investitorul a infiintat o cooperativa in comuna. Localnicii care vor sa cultive sofran se pot asocia cu el, iar ibericul le va asigura piata de desfacere.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0917 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029615 (s)