joi, 28 martie, 2024

Australia respinge acuzaţiile franceze de duplicitate în scandalul submarinelor

Distribuie:

Publicat:

Premierul australian Scott Morrison a replicat duminică la acuzaţiile Franţei în sensul că guvernul său a minţit în legătură cu intenţia de a anula un contract privind achiziţia de submarine franceze, afirmând că şi-a exprimat preocupările legate de acest subiect "cu câteva luni în urmă", relatează AFP.

"Consider că (francezii) aveau toate motivele să ştie că noi avem rezerve profunde şi serioase în ce priveşte capacitatea submarinelor din clasa Attack de a răspunde intereselor noastre strategice şi le-am indicat clar că vom lua o decizie pe baza interesului nostru strategic naţional", a declarat Morrison într-o conferinţă de presă la Sydney.
"Nu regret decizia de a pune pe primul loc interesul naţional al Australiei, nu o voi regreta niciodată", a subliniat el, adăugând că ar fi fost o "neglijenţă" să nu ţină cont de sfaturile serviciilor australiene de informaţii şi apărare.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei. Parteneriatul a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro). Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img