News Flash:

AutoCar: Plângerile mincinoase ale unor asiguratori auto maschează propriile practici înșelătoare, totul sub nasul ASF, ANPC şi Consilul Concurenţei

18 Mai 2021
330 Vizualizari | 0 Comentarii

 

În urma apariției unor materiale de presa privind o serie de verificări efectuate, in luna martie, de unele instituții cu atribuții specifice de control la câteva zeci de unități de reparație auto din Bucuresti si Ilfov, AutoCar, una dintre cele mai importante companii de profil, face o serie de precizări.

AutoCar transmite, printr-un comunicat de presă, că a dat dovada de întreaga deschidere si disponibilitate pentru cooperare, sprijinind autoritățile de control pe întreg parcursul cercetărilor, iar toate instituțiile care au finalizat deja controalele confirmă faptul că societatea nu a încălcat nicio prevedere legala și nici nu are vreo calitate procesuala inițiată împotriva sa. În plus, AutoCar nu a primit niciun fel de dispoziție care sa vizeze necesitatea implementării vreunei măsuri sau condiții suplimentare faţă de cele pe care societatea le îndeplinește in prezent.

"Pe măsură ce autoritățile verifica informațiile colectate, lucrurile încep sa se clarifice. In prezent avem confirmarea că au fost încheiate rapoartele de control, fără a fi fost identificate niciun fel de nereguli. De altfel, Auto Car nu a primit nici măcar un avertisment din partea autorităților care i-au verificat activitatea. Consideram aceasta evaluare ca fiind corecta si fireasca, având in vedere brandul de încredere pe care Auto Car l-a construit in cei peste 20 de ani de activitate. Astfel, in timp ce, fata societățile de asigurare au fost înregistrate doar in ultimul an un număr record de reclamații atât pe rolul ANPC (peste 750), cat si pe rolul Autorității de Supraveghere Financiara (41.544), Auto Car a înregistrat ZERO reclamații la Registrul Auto Roman, autoritatea echivalenta care supraveghează unitățile reparatoare",  a declarat Florin Pandele, administratorul Auto Car.

De altfel, procentul de 95% dintre procese pierdute de către societățile de asigurări din Romania in relația cu AutoCar confirmă că, de regulă, în disputele comerciale, se dovedește că asiguratorii sunt cei care nu respecta legea, mai transmite AutoCar. Compania susţine că a ales întotdeauna sa isi protejeze clienții de practicile abuzive ale unor societăți de asigurări, in acord cu necesitățile si interesele legitime ale clienților săi.

"AutoCar asigura in continuare orice instituție din Romania, precum si toți partenerii si clienții săi de întreaga transparenta, de faptul ca AutoCar își desfășoară activitatea in deplina legalitate, iar cei peste 20 de ani de experiența in domeniul reparațiilor auto sunt dovada incontestabilă a faptului ca este o societate stabilă care isi desfășoară activitatea cu respectarea legilor in vigoare, a regulilor de conduita, dar si a clienților si partenerilor săi.

AutoCar rămâne probabil singura unitate de reparații auto din Romania care oferă clienților săi garanție de 10 ani la lucrările de caroserie efectuate, contribuind, totodată, cu taxe si impozite către Statul Roman de ordinul milioanelor de euro, in timp ce majoritatea societăților de asigurări care au cifre de afaceri de ordinul sutelor de milioane de euro pe an sunt mereu sunt “pe pierdere” sau isi “optimizează” veniturile. Pe cale de consecință, practicile ilicite ale asiguratorilor urmează sa fie analizate in perioada următoare inclusiv de către organisme europene competente", se mai arată în comunicat.

"În calitate de vicepreședinte COTAR, propun conducerii Confederației să analizăm responsabilitățile exercitate de unele instituții ale statului implicate în verificarea activităților din domeniul asigurărilor auto",  a anunțat Florin Pandele.

Comunicatul AutoCar mai transmite că, în timp ce unii operatori economici sunt cu plata la zi a taxelor si respecta toate prevederile legale, aceștia sunt verificați meticulos de către autoritățile romane, in timp ce niște societăți de asigurări cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro/ an se declara mereu pe pierdere de peste 20 de ani, ajung să fabrice plângeri care se dovedesc a fi mincinoase împotriva operatorilor economici onești. Astfel de societăți de asigurări înregistrează astăzi datorii catre pagubiti de ordinul sutelor de milioane de euro, aferente a zeci mii de dosare de daună, o parte dintre acestea având depășite termenele legale de plată de peste 3 luni. Despăgubirile se calculează încălcând legea , în urma unor oferte bazate uneori pe firme fantomă care nu există în piață. Așa am ajuns ca pentru reparații care au un preț efectiv de ordinul miilor sau chiar zecilor de mii de lei, unii asiguratori sa achite despăgubiri de doar 200 – 300 de lei

"Nu înțelegem cum e posibil ca unități reparatoare care achita anual sute de milioane de euro la bugetul de stat să fie supuse unor tratamente severe, in timp ce societăți de asigurări cu zeci de mii de reclamații anual la ASF si ANPC , avand si mii de procese anuale pierdute in instanță fac ce vor, sub așa-zisă supraveghere a ASF care se pare ca ignora art 37 din Legea RCA 132/2017 . Se naște clar cel puțin o întrebare: dacă avem peste 40.000 de reclamații/an la ASF împotriva unor firme de asigurări, plângeri care se dublează de la an la an, unde ar trebui autoritățile să descindă de fapt?", a declarat Florin Pandele, vicepreședintele COTAR.

Galerie Foto

_-1.png
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1350 (s) | 34 queries | Mysql time :0.043145 (s)