vineri, 19 aprilie, 2024

Autoritãtile vasluiene au marcat a 543-a aniversare a victoriei lui Stefan cel Mare in Bãtãlia de la Podul Inalt – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Miercuri, 10 ianuarie, prefectul Eduard-Andrei POPICA si subprefectul Mircea GOLOGAN au participat la evenimentul organizat de Consiliul Judetean Vaslui si Muzeul Judetean ”Stefan cel Mare” Vaslui la statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare de la Bacaoani, cu prilejul marcarii a 543 de ani de la Batalia de la Podul Inalt

Pe langa Te Deum, oficiat de un sobor de preoti, in frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvase, participantii au depus coroane de flori si au asistat la un ceremonial militar sustinut de Brigada 15 Mecanizata ”Podul Inalt” Iasi.

”Se implinesc 543 de ani de la victoria de la Podul Inalt, locul de care se leaga destinul Vasluiului. Stefan cel Mare a adus faima acestui tinut, prin marea izbanda de la 10 ianuarie 1475 in fata armatelor otomane, considerata cea mai mare batalie terestra a Evului Mediu. Aceasta batalie a ramas in memoria timpului ca fiind cea mai reusita izbanda a marelui domn si a consfintit, totodata, statutul Moldovei de Poarta a Crestinatatii. De altfel, Moldova lui Stefan s-a mai sprijinit inca un secol pe stalpii puternici ai biruintei sale de la Podul Inalt, loc considerat de marele istoric Nicolae Iorga drept “Termopile al romanilor”. Vasluienii au oferit ca simbol al acestei batalii Ansamblul monumental ”Podul Inalt”, unde ne aflam acum, opera a sculptorului bucurestean Mircea Stefanescu. Alte ctitorii ale marelui Stefan, Curtile Domnesti si Biserica ”Sf.Ioan Botezatorul” de la Vaslui, sunt marturii ale importantei acordate acestui tinut. Suntem urmasii lui Stefan, iar datoria noastra este sa pastram mereu vie memoria voievodului, considerata cea mai impunatoare personalitate a neamului romanesc. In concluzie, pe Stefan cel Mare e greu ca vasluienii sa-l uite, fiind mandri ca au ca simbol un nume ilustru”, a declarat Eduard-Andrei POPICA, prefectul judetului Vaslui.
 
Directorul Teatrului pentru copii ”Vasilache” din Botosani, actorul Marius Rogojinschi, l-a readus mai aproape pe Stefan cel Mare, oferind un moment de surpriza, printr-o interpretare de exceptie a unor fragmente din ”Testamentul lui Stefan cel Mare”.
  

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img