marți, 19 martie, 2024

Autoritatea Bancară Europeană a propus un set de recomandări vizând reducerea birocraţiei pentru micile bănci

Distribuie:

Publicat:

Micile bănci din Uniunea Europeană ar putea economisi câteva sute de milioane de euro prin reducerea şi automatizarea miilor de date pe care trebuie să le comunice organismelor de reglementare, a apreciat luni Autoritatea Bancară Europeană (EBA), informează Reuters.

EBA a propus un set de 25 de recomandări pe care cele aproximativ 2.900 de mici bănci din UE să le introducă în următorii ani, recomandări care le-a permite acestora să realizeze economii cuprinse între 188 şi 288 de milioane de euro, adică între 15% şi 24% din costurile lor de raportare, scrie Agerpres.ro.

"Reprezentanţii industriei au fost implicaţi în acest proces", a informat Autoritatea de reglementare într-un comunicat de presă.

EBA a subliniat că este în căutarea unor modalităţi prin care poate fi redusă şi mai mult birocraţia pentru micile bănci printr-o reducere a cerinţelor de raportare până la un nivel "proporţional" cu mărimea lor, comparativ cu cerinţele pentru marile bănci internaţionale.

Organismele de reglementare din fiecare ţară utilizează datele trimise de bănci pentru a verifica dacă acestea respectă cerinţele referitoare la capital, lichiditate etc. şi peste 2.800 de bănci din Uniunea Europeană ar putea beneficia de recomandările EBA. Deja micile bănci trebuie să raporteze doar 10% din datele care trebuie trimise de băncile mai mari şi mai complexe, iar EBA susţine că cele 25 de recomandări ale sale ar reduce numărul de informaţii punctuale transmise de micile bănci până la aproximativ 7.000.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a informat că se va consulta cu industria bancară în implementarea recomandărilor sale pe baza unei abordări de tip pas cu pas care ar putea să dureze până la cinci ani, până când sectorul va culege pe deplin roadele costurilor reduse. Pe de altă parte, EBA a subliniat că pentru a profita de aceste economii, băncile vor trebui la rândul lor să investească milioane de euro în tehnologie pentru automatizarea procedurilor de raportare, având în vedere că unele bănci folosesc încă raportările pe hârtie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img