vineri, 29 martie, 2024

Autoritatile din Franta au anuntat ca vor retrage din uz controversata grenada lacrimogena GLI-F4

Distribuie:

Publicat:

Christophe Castaner, ministrul francez de Interne, a anunțat retragerea din uz a grenadei lacrimogene GLI-F4, care ar fi provocat răni grave manifestanților, informează site-ul cotidianului Le Monde preluat de mediafax.

"S-a întâmplat, în urmă cu câteva luni, ca polițiștii să fie obligați să le folosească (grenadele) pentru a evita o amenințare, iar manifestanții (…) au fost grav răniți", a afirmat duminică ministrul.

"Acesta este motivul pentru care cred că trebuie să eliminăm GLI-F4", adăugat Castaner.

Potrivit unui raport al poliției, citat de Liga pentru Drepturile Omului, "Franța este singura țară din Europa care continuă să folosească muniție explozivă" în operațiunile de menținere a ordinii din timpul demonstrațiilor.

În loc de GLI-F4, forțele de ordine vor folosi o altă grenadă – GM2L – cu rol similar, dar fără efect exploziv.

Utilizarea unei alte grenade – OF-F1 – a fost interzisă în mai 2017, la trei ani după ce Remi Fraisse, un activist pentru protecția mediului, a decedat în urma exploziei unei astfel de grenade în timpul unui protest.

În ultimii ani, în special de la debutul protestelor organizate de mișcarea "Vestelor Galbene", polițiștii francezi au fost acuzați că au intervenit cu brutalitate împotriva manifestanților.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img