vineri, 19 aprilie, 2024

Autoritatile turce au arestat un egiptean, presupus artificier al Statului Islamic si cautat de SUA

Distribuie:

Publicat:

Autorităţile turce au arestat un bărbat, Mustafa Abdulwahab Mahmoud, născut în 1999 în Egipt, pe care îl acuză de faptul că este un artificier al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), căutat de către Statele Unite, potrivit presei turce, relatează AFP.

Mustafa Abdulwahab Mahmud a fost arestat împreună cu trei presupuşi complici, la Istanbul, unde se afla după ce a fugit din Siria, prin Egipt, potrivit telviziunii turce TRT.

Procuratura a întocmit un act de acuzare în care cere condamnarea suspectului la 22 de ani şi jumătate de închisoare cu privire la ”apartenenţă şi administrarea unei grupări teroriste”.

Potrivit TRT, bărbatul arestat este un expert în fabricarea bombelor artizanale şi centurilor explozive şi planifica atacuri în Turcia, inclusiv împotriva unor interese amercane, scrie News.ro.

El îşi împărtăşea cunoştinţele pe Internet unor aspiranţi jihadişti din alte ţări, potrivit postului.

Serviciile americane de informaţii, care-l urmăreau pe artificier, au împărtăşit informaţii autorităţilor turce care au condus la arestarea acestuia, potrivit televiziunii.

Turcia, acuzată odinioară de faptul că lăsa să treacă liber jihadişti pe teritoriul său, şi-a intensificat lupta împotriva Statului Islamic, care a comis atacuri sângeroase în această ţară, inclusiv un atac armat într-o discotecă, la Istanbul, soldat cu 39 de morţi, în 2017.

Autorităţile turce arestează cu regularitate presupuşi membri SI, dintre care unii s-au instalat în Turcia după căderea ”califatului” autoproclamat al SI în 2019.

Ankara a anunţat în mai arestarea altui lider SI, pe care l-a prezentat ca fiind mâna dreaptă a fostului lider al grupării, Abu Bakr al-Baghdadi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img