vineri, 29 martie, 2024

Autostrada Iasi- Tg. Mures NU se va contrui! Ce se intampla cu proiectul

Distribuie:

Publicat:

Pentru ca nu gaseste bani sa o construiasca, statul ar putea pune cruce Autostrazii Targu Mures – Iasi. Din cauza ca nu ar avea suficient trafic, creditorii internationali ezita sa finanteze cea mai scumpa sosea de mare viteza din Romania, estimata la noua miliarde de euro, potrivit surselor ECONOMICA.NET. Banca Europeana pentru Investitii (BEI) le-a cerut oficialilor romani sa analizeze alta legatura rutiera rapida intre Ardeal si Moldova, intrucat Autostrada Targu Mures – Iasi (A8) nu se justifica pe studiile de trafic, declara pentru ECONOMICA.NET surse din Ministerul Transporturilor.

"BEI nu este convinsa ca poate finanta A8, care ar costa noua miliarde de euro. A cerut sa ne gandim la alternative, pentru ca nu se justifica pe studiile de trafic", spun sursele ECONOMICA.NET.

De asemenea, luna aceasta a incetat si contractul privind actualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Targu Mures – Ditrau din A8, semnat in 2015. Reprezentantii CNAIR au precizat ca acest contract a incetat de drept pentru ca, timp de 12 luni, nu s-a desfasurat nicio activitate in baza sa.

A fost facut MARELE ANUNT! Cand va fi gata autostrada Iasi- Tg. Mures

Contractul pentru Targu Mures – Ditrau intrase in atentia procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, sesizati de Curtea de Conturi. Firma care a realizat studiul de fezabilitate pentru acest tronson in 2010 urma sa efectueze si actualizarea.

"Curtea de Conturi si DNA au intrat pe de o parte pentru ca era aceeasi firma si pe de alta parte pentru ca in contractul de revizuire nu se spunea clar ca trebuie folosite si datele din 2010", sustin sursele ECONOMICA.NET.

"Practic, prin contractul nou, aceeasi firma incasa din nou banii pe ce facuse in 2010 si mai adauga cateva chestii. Si pentru asta lua cam trei milioane de lei, pe langa cei 700.000 de lei pentru studiul din 2010", explica acestea.

Amintim ca inca din noiembrie anul trecut proiectul Autostrazii Targu Mures – Iasi a fost blocat, ca urmare a declansarii unei anchete a DNA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img