sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Avertisment al unui medic: Cine prizeaza cocaina pentru prima data din pachetele gasite pe litoral ar putea muri subit

Distribuie:

Publicat:

Medicul Bogdan Gheorghe de la Agentia Nationala Antidrog avertizeaza ca o persoana care nu a consumat deloc droguri, dar incearca stupefiante dintre cele cautate pe litoral, de puritate mare, ar putea muri subit in urma socului. Satamana trecuta, intr-o salupa din Delta Dunarii au fost gasiti saci in care se aflau peste 800 de kilograme de cocaina. In ultimele zile, zeci de pachete cu droguri au fost aduse de valuri la mal, pe plajele litoralului romanesc, din Navodari pana la Mangalia.

Agentia Nationala Antidrog a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca in perioada urmatoare cei cinci experti ai filialei de la Constanta vor incepe o campanie de informare a turistilor de pe litoral, scrie Agerpres. Campania va consta in impartirea de pliante si in instruirea detinatorilor de cluburi, a barmanilor si a politistilor locali de pe litoral. Instruirea se face in legatura cu modalitatea de identificare a unei persoane aflate in pragul supradozei sau intoxicatiei si cu modalitatile de actiune ulterioara.

Dupa constatarea unei supradoze in cazul unui consumator, persoana trebuie sa fie asezata intr-o pozitie de siguranta, dupa care trebuie sunat de urgenta la 112.

Actiunea, dupa cum a precizat medicul Bogdan Gheorghe, are loc in contextul apropiatelor sarbatori de Paste si 1 Mai, cand pe litoral sunt asteptati multi turisti si se desfasoara avand in vedere situatia din ultimele saptamani cu drogurile aduse de valuri la mal.

Astfel, explica medicul, drogurile precum heroina sau cocaina pot activa o serie complexa de afectiuni ce pot pune subit viata in pericol consumatorilor moderati sau a incepatorilor.

In acest context, medicul avertizeaza ca o persoana care ar consuma droguri de puritate de peste 90 la suta, cum sunt cele aduse de valurile marii in aceasta perioada, ar putea muri subit, organismul sau nefiind apt de a face fata unui asemenea soc.

In 29 martie 2019, procurorii DIICOT au adus la sediul central din Capitala saci intregi cu cocaina gasiti intr-o salupa din Delta Dunarii, drogurile avand o valoare estimata pe piata de 300 de milioane de euro. In salupa se aflau peste 800 de kilograme de cocaina, iar anchetatorii au fost sesizati dupa ce intr-o localitate din judetul Tulcea, dintr-o dubita inmatriculata in Romania a cazut un pachet ambalat continand un kilogram de cocaina, cu puritate de 90%.

Incepand de vinerea trecuta, zeci de pachete cu cocaina au fost aduse de valuri la mal, pe plajele litoralului romanesc, din Navodari pana la Mangalia

Luni, DIICOT anunta ca pe litoralul romanesc a fost descoperita o cantitate totala de 152 de kilograme de droguri.

Autoritatile au cerut cetatenilor din zona litoralului sa nu deschida pachete pe care le gasesc pe plaja si sa anunte cel mai apropiat politist sau sa sune la 112, daca gasesc astfel de colete. ”Acestea pot contine droguri cu o concentratie foarte mare (peste 90%), ce pot pune in pericol viata!”, avertiza DIICOT.

Comisarul Georgian Dragan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane, declara, sambata, intr-o conferinta de presa la Constanta, ca 300 de politisti, politisti de frontiera si jandarmi sunt angrenati in operatiunea care se desfasoara pe o suprafata de 90 de kilometri, de-a lungul litoralului, pentru a fi gasite pachete cu droguri. El spunea ca au fost oameni care au gasit colete si au anuntat la 112 si nu exista informatii cum ca intre cei care au gasit ar fi pastrat pachetele cu droguri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img